Bättre information kan få fler makar att jämna ut pensionen mellan sig. Arkivbild.
Bättre information kan få fler makar att jämna ut pensionen mellan sig. Arkivbild.

Få delar med sig av pension

Det går att dela med sig av pension till en partner med lägre inkomst. Men få gör det. Det behövs bättre information, som också kan bli en ögonöppnare för hur hela pensionen funkar, tror forskare.

ANNONS
|

Att föra över pension kan ha betydelse om den ena parten dör eller vid en separation, om en part under relationen har tjänat betydligt mindre, kanske på grund av deltidsarbete eller föräldraledighet.

Ett sätt att jämna ut skillnaderna mellan makar är att överföra premiepensionsrätter. Men det är ytterst få som gör det. Ett annat alternativ är efterlevnadsskydd i tjänstepensionen.

Bättre information är nyckeln till att få fler att tänka till kring det här, enligt en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Forskaren Jenny Säve-Söderbergh tror att det också skulle leda till en större medvetenhet om hur pension genereras.

ANNONS

- Man börjar kanske tänka på varför möjligheten till överföring finns. Jo, för att jag får sämre pension om jag jobbar deltid. Kanske kommer man fram till att man inte ska jobba så mycket deltid, säger hon.

Men information är svårt, och pension en fråga många inte sätter sig in i. ESO undersökte även möjligheten att förändra dagens system så att efterlevandeskydd och pensionsöverföring skulle vara förvalt. Den som inte vill dela skulle få göra ett aktivt val.

Men eftersom det är förknippat med en "inte obetydlig" kostnad att föra över pensionsrätter och välja efterlevandeskydd, eftersom det sänker den egna pensionen, skulle det kunna drabba en passiv väljare. Det talar emot en sådan lösning, enligt Säve-Söderbergh.

TT

Fakta: Dela med sig

Överföring premiepensionsrätter. Den som är gift eller har en registrerad partner kan välja att föra över premiepension till sin partner, om den personen riskerar att få låg pension.

Efterlevandeskydd. Är kopplat till din tjänstepension och innebär att din familj får pensionspengarna om du dör i förtid. Kräver ett aktivt val, och sänker din egen pension.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS