Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två personer med kopplingar till biometribolaget Fingerprint Cards döms till fängelse för grovt insiderbrott. Arkivbild.

Fängelse för två i Fingerprint-härvan

Två tidigare styrelsemedlemmar i biometribolaget Fingerprint Cards har dömts till fängelse för grovt insiderbrott. En viktig signal till finansmarknaden rörande handel med insiderinformation, anser kammaråklagare Olof Kronlund.

De bägge tidigare styrelsemedlemmarna döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grovt insiderbrott genom handel med värdepapper. De döms även till näringsförbud i fem år och skyldighet att betala tillbaka vinsterna från affärerna. Båda förnekar brott.

Samtidigt döms en tredje person till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor för insiderbrott.

De före detta styrelseledamöterna åtalades för att ha gjort affärer om miljonbelopp i aktien under 2012–2014, trots att de hade insiderinformation kring olika händelser som inte hade gjorts offentliga för aktiemarknaden.

"Detta är en viktig dom, den skickar signaler till finansmarknaden att man måste vara ytterst försiktig när man som insynsperson handlar i egen aktie", säger kammaråklagare Olof Kronlund vid Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Åtalet omfattar även Fingerprint Cards huvudägare och tidigare vd Johan Carlström. På grund av att han blivit föremål för misstankar om ytterligare ett grovt insiderbrott har rättegången mot honom flyttats fram. Det är oklart när den kommer att äga rum.