Thomas Jisander, som i dag heter något annat, döms av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat försök till grovt bedrägeri.
Thomas Jisander, som i dag heter något annat, döms av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat försök till grovt bedrägeri.

Fängelse för Jisander efter bedrägeriförsök

För drygt 20 år sedan var han en av huvudpersonerna i den så kallade Trustorhärvan, där ett investmentbolag plundrades på flera hundra miljoner kronor. Nu har Thomas Jisander dömts till fängelse på nytt.

ANNONS
|

Trustorhärvan fick stor medial uppmärksamhet när historien rullades upp 1997. Bakom upplägget, där Trustor i mångt och mycket plundrades på sin egen kassa, fanns tre svenskar. En av dem var Thomas Jisander.

Jisander, som i dag heter något annat, dömdes 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

Annan man döms också

Nu döms han till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Enligt domen är det bevisat att Jisander tillsammans med en man i 40-årsåldern, som också döms till fyra års fängelse, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg.

ANNONS

Genom att lämna osanna uppgifter försökte de få Eksportkreditt, ett statligt bolag vars uppgifter liknar den svenska Exportkreditnämnden, att bevilja lånet, framgår det av domen.

Jisanders försvarsadvokat Taavi Tuula säger att det troligen kommer att bli en överklagan.

- Jag har inte hunnit tala med honom ännu, men jag gissar att han kommer att vilja överklaga domen. Jag kan konstatera att de inte har accepterat min klients invändningar utan gått helt på åklagarens linje, säger han.

Förutom fängelse döms de båda männen även till åtta års näringsförbud.

Yrkade på sex år

Chefsåklagare Henrik Fagher konstaterar att tingsrätten gjort bedömningen att bevisningen håller. Fagher hade dock yrkat på sex års fängelse och ska nu fundera på huruvida han kommer överklaga domen.

- Det är ingen jätteomfattande dom, men målet är väldigt omfattande. Därför ska jag ta mig lite mer tid och fundera på detta och se hur jag tänker göra i fortsättningen, säger han till TT.

ANNONS
TT

Fakta: Här är Trustorhärvan

I maj 1997 köpte den i Sverige helt okände engelsmannen Jonathan Guinness, eller lord Moyne, röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor.

I november 1997 avslöjades att Trustor utsatts för ett stort bedrägeriförsök. Bolagets vice vd, Joachim Posener, hade fört över 620 miljoner kronor netto till ett konto i London utan formell fullmakt. Av dessa pengar fördes 135 miljoner tillbaka till Sverige.

Två personer, Peter Mattsson och Thomas Jisander, häktades, misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. I april 2002 friades de av Svea hovrätt.

I slutet av 2004 åtalades Jisander på nytt, misstänkt för förskingring av över 20 miljoner kronor som förts över från Trustor till Liechtenstein. Han fälldes av både tingsrätten och hovrätten för anstiftan till grov förskingring. Straffet blev 1,5 års fängelse.

ANNONS