Kvaliteten på de svenska vinerna har blivit mycket bättre på senare år, enligt vinexperterna. Bilden är från Snårestads vingård i Skåne. Arkivbild.
Kvaliteten på de svenska vinerna har blivit mycket bättre på senare år, enligt vinexperterna. Bilden är från Snårestads vingård i Skåne. Arkivbild.

Experter: Svenskt vin passar på Nobelborden

För tio år sedan var svenskt vin inget att hurra för, men nu har både vinmakarna och odlingarna blivit mycket bättre, påpekar experter som TT talat med. De är överens om att ett svenskt vitt vin skulle kunna serveras på Nobelmiddagen utan att någon behöver skämmas.

ANNONS
|

Den första svenska vinproduktionen hade väldigt mycket hobbykaraktär och kvalitén blev därefter, påpekar vinjournalisten Mikael Mölstad. Men under de senaste fem åren har det hänt mycket. Odlingarna har blivit bättre, men framför allt har det kommit en ny generation kompetenta vinmakare, påpekar han.

- Utvecklingen har varit helt fantastisk. För fem år sedan var vinet drickbart, men inte mera. Nu kan rätt många av de svenska vinerna mäta sig i kvalité med vinerna från norra Tyskland där många har gjort vin i 14 generationer.

ANNONS

Är det prisvärt?

Men vad många konsumenter vill veta är förhållandet mellan pris och kvalité, helt enkelt om vinerna är prisvärda, vilket Mikael Mölstad varje vecka ger besked om i Svenska Dagbladet när det handlar om viner från andra länder.

- Jag tycker inte man ska ha den måttstocken i det här fallet. Vinerna skulle bli orimligt dyra om odlarna skulle ta det pris som det kostar att producera dem. Ingen kan i dag leva på att göra svenskt vin. Antingen är man hobbyodlare eller har sidoverksamheter som hotell och restaurang eller så har man väldigt mycket pengar.

Anette Ivarsson på skånska Arilds vingård lyfter fram en aspekt som blivit oerhört aktuell på senare tid: Var kommer vinet egentligen från och vad är tillsatt?

- De torra vita vinerna i Sverige är väldigt bra. De kostar lite mer än vad motsvarande vin kostar i till exempel Tyskland, men de är å andra sidan helt obesprutade. Det förekommer inga gifter eller kemikalier och nästan inga tillsatser alls. Sådana viner är väldigt svåra att hitta utomlands, säger hon.

ANNONS

Passar på Nobelmiddagen

Många vinkännare följer med intresse vad som hälls i glasen på Nobelmiddagarna i december. Föreningen Svenska Dryckesakademien puffar varje år för att Nobelstiftelsen inte bara ska satsa på svenskproducerad mat utan även dryck.

- Jag hoppas att det serveras svenskt vin snart. Det är ju tragiskt att ett sådant skyltfönster faller bort, säger Dryckesakademiens ordförande Claes Wernerson.

Mikael Mölstad håller med.

- Det kan stå svenskt vin på bordet redan nu eller kanske nästa år. Den kvaliteten finns.

TT

ANNONS