Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Experten om börsfallet "Panikagera inte"

Stockholmsbörsen inledde dagens handel med att falla 6 procent i kölvattnet efter fredagens Brexit-besked. Trots fallet menar Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza bank, att det inte finns anledning att känna panik. – Det är 80 procent politik som ligger bakom oron och 20 procent ekonomi, säger Johanna Kull.

När Stockholmsbörsen öppnade upp på måndagen efter helgledigheten startade handeln med ett börsfall på sex procent. 

Enligt Johanna Kull var nedgången väntad. 
– Vi kan förvänta oss att Stockholmsbörsen kommer att falla idag, men jag tycker inte att vi ska vara oroliga över en dags handel. En dag påverkar inte vårt långsiktiga sparande, så därför tycker inte jag att man ska vara orolig, så länge man har rätt pengar på rätt spartid, berättade Johanna Kull minuterna innan Stockholmsbörsen öppnade.

Vad är det som gör att börserna faller just nu?
– Är det något som börserna verkligen ogillar är det osäkerhet. Det här är ju ett helt nytt läge nu efter Brexit. Det är framför allt osäkerheten som gör att investerare vill ta mindre risker kring att flytta pengar till aktiemarknaden i stället för att ha dem placerade i räntor. Det är snarare osäkerheten kring den politiska oron än ekonomisk fakta som ligger bakom det här. Det är 80 procent politik som ligger bakom oron och 20 procent ekonomi skulle jag uppskatta, säger Johanna Kull. 

Vad är som marknaden är orolig för?
– Man undrar vad det är som kommer att ske nu. Kommer tillväxten kommer att avstanna? Det är den oron som får många investerare att flytta pengar från börsen till räntor just nu. 

Vilka besked är det som investerare vill ha för att oron ska dämpas?
– Ekonomin kommer ju att fortsätta. Brittiska företag kommer att fortsätta att sälja sina produkter och tjänster till Sverige och vice versa. Det i sig kommer att få oron att lugna ner sig tror jag, när man ser att livet faktiskt går vidare. Sedan är det bra om politikerna nu kan börja komma med besked kring vad som händer och hur framtiden kommer att se ut, säger Johanna Kull.

Som vanlig småsparare, hur ska man tänka nu när börserna rasar?
– Jag tycker inte att man ska panikagera och kasta sig på varken sälj- eller köpknappen. Låt istället dina egna behov styra kring hur du gör och fortsätt med ditt vanliga månadssparande. 

Kan det bli fina köplägen om nu börsen överreagerar i dag? 
– Det vi ser i vår statistik är att de som får bäst avkastning på sina pengar är de som inte kastar sig mellan köp- och säljlägen och försöker hitta toppar och bottnar. Gör man det är det lätt att trampa snett. Det bästa är att spara kontinuerligt och långsiktigt, säger Johanna Kull. 

Vid 10.30-tiden hade Stockholmsbörsen stabiliserats något och nedgången för dagen låg då på runt 5 procent. 

– Börsen inledde i linje med förväntan och nu har det väl stabiliserat sig lite kring ett fall på cirka 5 procent. Jag tror att man som sparare kommer få att vara beredd på att det kommer vara svängigt på börsen under hela sommaren, både uppåt och neråt. Sommaren är ju normalt en tid då folk inte är lika aktiva på börsen, vilket gör att det är färre som handlar, vilket normalt skapar större svängningar. I år kan det bli svängigare än vanligt då det kan komma nya bud från våra politiker kring hur villkoren kring Storbritanniens utträde ur EU kommer att se ut, säger Johanna Kull.  

Hon menar att börsfallet just nu inte har något att göra med hur bra eller dåligt det går för de börsnoterande bolagen. 
– Det som händer i dag är ju en oro och osäkerhet kring framtiden. För bolagen i sig har ju inte vinstförväntningar och resultat påverkats. För att det ska bli en långsiktig nedgång krävs det ju ett faktiskt resultat på att handeln och vinster verkligen minskar säger Johanna Kull. 

Är man orolig som sparare kan det vara aktuellt att sprida riskerna med sitt sparande menar Avanza Banks sparanalytiker. 
– Är du fondsparare kan du till exempel lägga en del av ditt sparande i en global fond, vilket är det lugnaste formen av börssparande, säger Johanna Kull.  

Men hur ska en småsparare hantera det innehavet som man har idag?
– Man ska inte kliva ut från börsen helt och hållet på grund av att börsen faller kraftigt en dag. Men man kan alltid se till att ha ett så brett sparande som möjligt. Sparar man i aktier ska man kanske till att ha minst tio olika aktier i fem olika branscher och inte bara investera sina pengar i en bransch. Det vi ser i dag är att till exempel bankerna faller mer än bolag övriga branscher. Vi vet av erfarenhet att de som kliver ut från börsen vid en nedgång ofta försover sig och kommer tillbaka försent och missar hela uppgången när börsen väl återhämtar sig, säger Johanna Kull.