Mycket talar för ännu högre elpriser i vinter. 'Priserna som vi ser nu på terminsmarknaden kan gott och väl både gå upp 50 eller 100 procent till, eller halveras. Det är ett stort svängrum', säger analytikern Johan Sigvardsson.
Mycket talar för ännu högre elpriser i vinter. "Priserna som vi ser nu på terminsmarknaden kan gott och väl både gå upp 50 eller 100 procent till, eller halveras. Det är ett stort svängrum", säger analytikern Johan Sigvardsson. Bild: Johan Nilsson/TT

Expert: Risk för dubblade elpriser i vinter

Några sjunkande elpriser väntas inte – tvärt om. I höst och vinter kan elpriset i södra Sverige bli nästan dubbelt så högt som i fjol.
– Det är stor sannolikhet att det blir högre priser än förra vintern, och då var de redan exceptionellt dyra ur ett historiskt perspektiv, säger energikonsulten Christian Holtz.

ANNONS
|

Många har märkt att elräkningarna ätit upp en växande del av hushållskassan den senaste tiden, och så kommer det att fortsätta. Terminspriset, det vill säga marknadens bedömning av det väntade framtida elpriset, pekar just nu på en dyr vinter för boende i södra Sverige.

– Under vintern som kommer ligger priserna väldigt högt i Europa, och det spiller över på den nordiska elmarknaden, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

I södra Götaland (elområde 4) kommer elen kosta 3:50 kronor per kilowattimme (kWh) under hösten och vintern, enligt Sigvardssons prognos.

– Under december till mars i år var snittpriset 1:40 kronor. Så där är det gott och väl det dubbla, säger han.

ANNONS

Stora skillnader

I elområde 3, som omfattar norra Götaland och hela Svealand, väntas priset ligga mellan 2:30 och 2:50 kronor/kWh under hösten och vintern.

Skillnaderna är dock stora i landet. I elområde 1 och 2, som omfattar Norrland, väntas priserna bli markant lägre: omkring 80 öre/kWh.

– Norra Sverige har alltid ett överskott av produktion jämfört med sin konsumtion, de har väldigt lite förbrukning. Just nu är vattenmagasinen till och med lite bättre fyllda än normalt, vilket ger en trygghet, säger Sigvardsson.

Även Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, ser risk för höga priser i södra Sverige i vinter. Orsaken är att höga kol- och gaskostnader driver upp priserna i Europa, vilket smittar av sig på södra Sverige.

Stor osäkerhet

Osäkerheten är dessutom fortsatt stor kring leveransen av rysk gas till Europa i rörledningen Nordstream 1. Under torsdagen kom gasflödet i gång igen efter tio dagars uppehåll, men bara till 40 procent av normala nivåer.

– Skulle Putin välja att dra ner på gasen ytterligare eller stänga helt så skulle priserna skjuta i höjden ännu mer, säger Christian Holtz.

Men mycket kan påverka priset, poängterar de båda analytikerna. Inte minst vädret och hur mycket det blåser kan få stor påverkan.

– Priserna som vi ser nu på terminsmarknaden kan gott och väl både gå upp 50 eller 100 procent till, eller halveras. Det är ett stort svängrum, säger Johan Sigvardsson.

ANNONS

I dagsläget ser det dock ut som att konsumenterna får räkna med högre elfakturor i höst.

– Hur man än vrider och vänder på ekvationen så finns det väldigt litet som talar för annat än exceptionellt höga priser. Frågan är bara: hur höga blir de? säger Christian Holtz.

ANNONS