EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

EU-tullar på USA-varor för 20 miljarder dollar

EU-kommissionen har tagit fram en lista på amerikanska varor för 20 miljarder dollar som kan få tullar om USA går vidare med hot om tullar på europeiska flygplan. Fryst fisk, handväskor och traktorer finns med på listan.

ANNONS
|

Bråket om statliga subventioner till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus mellan Bryssel och Washington är en gammal surdeg, som länge irriterat relationen mellan länderna.

President Donald Trump trappade upp tonläget i dispyten med en ny lista på sju sidor med varor från EU värda omkring 11 miljarder dollar, som han vill lägga tullar på. Motiveringen är vad han beskriver som subventioner till Airbus. På Trumps lista finns bland annat mejerivaror, vin och flygplan från EU.

Ketchup och spelkonsoler

På onsdagen svarade EU-kommissionären Cecilia Malmström med en ännu längre lista på USA-varor, för 20 miljarder dollar, motsvarande 200 miljarder kronor, som kommer att få tullar om Trump fullföljer sitt senaste tullhot. Utöver flygplan handlar det om choklad, nötter, apelsinjuice, torkade frukter och fisk, ketchup, tobak, handväskor, traktorer, helikoptrar och spelkonsoler från USA. Listan är ett förslag, som är ute för konsultation tills det att slutligt beslut fattas den 31 maj, enligt EU.

ANNONS

Malmström säger samtidigt i ett uttalande att EU fortfarande har dörren öppen för att diskutera frågan om statligt stöd till flygplanstillverkare förutsättningslöst, så länge siktet är inställt på att komma fram till en rättvis lösning på dispyten.

WTO väntas i sommar slå fast om USA:s tullar är rimliga som svar på subventioner till Airbus, men det dröjer nästan ett år innan EU:s motåtgärder kan få klartecken.

Nytt förhandlingsmandat

Den nya fronten i tullbråket mellan EU och USA som blossat upp kring flygplantsstöd kommer sedan EU:s regeringar i måndags röstade för ett nytt förhandlingsmandat till EU-kommissionen. Det öppnar upp för förhandlingar om ett handelsavtal med USA.

Kommissionen fick förhandlingsmandatet trots att Frankrikes regering ihärdigt motsatte sig detta, bland annat i protest mot att USA:s regering beslutat att lämna klimatavtalet från Paris.

Handelsförhandlingarna tar sikte på sänkta tullar på industrivaror och förenklade processer för att godkänna produkter från EU i USA och vice versa.

USA:s regering vill även ha in jordbrukstullar i förhandlingarna, vilket EU bestämt sagt nej till.

Dispyten om flygplansstöd har pågått i över tio år. Världsorganisationen WTO har klassat USA:s stöd till amerikanska Boeing som olagligt, och USA har hotat EU med strafftullar sedan WTO även kallat stödet till europeiska Airbus för olagligt.

ANNONS
TT

Fakta: Tullbråket mellan EU och USA

För drygt ett år sedan, den 8 mars 2018, fattade president Trump det formella beslutet att införa tullar på 25 procent på i stort sett all import av stål och 10 procent på aluminium från EU. Tullarna trädde i kraft den 1 juni 2018.

Den 22 juni trädde EU:s motåtgärder i kraft med höjda tullar på 25 procent på ett stort antal produkter från USA. Det handlar om järn- och stålprodukter och livsmedel. Men det handlar också om en hel del mer udda produkter som jordnötssmör, tranbärsjuice, bourbon, vissa skönhetsprodukter som eyeliners och motorcyklar.

Den uttalade avsikten var att slå till mot produktion och jobb i delstater där Donald Trump har starkt stöd i opinionen.

Om de här motåtgärderna inte biter har EU-kommissionen aviserat att nya tullar på varor från USA kan komma den 23 mars 2021.

Fast sedan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i juli i fjol gjorde upp om att inleda handelssamtal har planerade tullar och handelshinder lagts på is av båda sidor.

ANNONS