Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Främlingsfientliga Legas ledare, vice premiärminister Matteo Salvini, backar inte i budgetbråket med EU. Arkivbild

EU-topp varnar för italiensk spridningsrisk

Den politiska striden om Italiens budgetunderskott kan sprida ränte- och bankproblem till andra euroländer, varnar EU-höjdaren Jyrki Katainen. Italiens populistiska regering står dock på sig.

Jyrki Katainen, EU-kommissionens vice ordförande, vädjar till den italienska regeringen att ta fram ett nytt budgetförslag i linje med tidigare åtaganden och EU-regler.

- Situationen är väldigt känslig, säger han och varnar för smittorisker från finansiell turbulens i Italien till andra euroländer, enligt Reuters.

Matteo Salvini och hans populistiska koalitonsregering visar dock inga tecken på kompromissvilja.

- Vi kommer inte att vika oss. Vi kommer att investera i jobb och ekonomisk tillväxt, säger Salvini i en radiointervju.

Han tillägger att sänkt pensionsålder, ett av de mest omstridda förslagen i budgeten, kommer att genomföras.

Slår larm

Enligt förslaget ska det i framtiden räcka med 38 års inbetalningar till den statliga pensionsförsäkringen för att man ska få gå i pension. I dag ligger kravet på 42 år.

Detta skulle enligt Salvini innebära att 400 000 italienare kan tidigarelägga sin pension jämfört med i dag, vilket han räknar med öppnar upp för nya arbetstillfällen för ungdomar.

Men ekvationen är mer komplicerad än så, enligt Tito Boeri, chef för Italiens statliga pensionsförvaltare INPS.

Boeri säger att beräkningar visar att den planerade sänkningen av pensionsåldern kommer att kosta omkring 100 miljarder euro i form av ökad pensionsskuld för dagens ungdomar. Han tillägger att den statliga pensionsutgiften kommer öka med motsvarande 1 procent av BNP till 2021 om förslaget genomförs.

- Vi kan inte göra något annat än att slå larm, säger han, enligt Reuters.

Salvini har i debatten svarat med att han tycker att Boeri, vars mandat löper ut i februari, ska avgå.

Bankaktier faller

Italiens centralbank varnar samtidigt för att sänkt pensionsålder kan göra den italienska statens pensionsåtagande ohållbart.

Investerare följer oroligt utvecklingen. De stora underskotten i Italiens omstridda budgetförslag trycker upp räntan på tioåriga italienska obligationer till 3,61 procent. Det kan jämföras med nivåer under 2 procent när den populistiska regeringen tog över makten i maj i år.

Bankaktier rasar, då banker sitter på statspapper för cirka 387 miljarder euro vars värde nu faller hårt vilket kan tvinga banker att ta in nytt kapital för att inte bli insolventa.

Räntegapet mellan tyska och italienska obligationer med tioårig löptid ligger just nu på över 3 procentenheter, vilket avspeglar en utbredd misstro mot Italiens långsiktiga betalningsförmåga. Men vice premiärminister Luigi Di Maio, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen, slog tidigare i veckan fast att budgeten som föreslagits gäller även om räntegapet skulle stiga över 4 procentenheter.