Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (FP). Arkivfoto.

EU-hopp om Japan – i väntan på USA

Redan till årsskiftet hoppas EU att de nya stora handelsavtalen med Japan och Singapore kan träda i kraft. Kring tulltvisten med USA väntas fortfarande på besked.

På en presskonferens i Strasbourg på onsdagen bjöd jobb- och tillväxtskommissionären Jyrki Katainen och handelsansvariga Cecilia Malmström (FP) på glada miner när de meddelade att kommissionen nu bett EU-länderna om slutgiltigt godkännande av avtalen med Japan och Singapore.

- Det är ekonomiskt oerhört viktiga avtal. Japan och EU är tillsammans en tredjedel av världens samlade BNP. Det här är det största avtal som någonsin har gjorts mellan två länder, konstaterar Malmström efteråt i en intervju med TT.

"Ganska pinsamt"

Förhoppningen är att ratificeringsprocessen ska vara klar redan till årsskiftet, både i medlemsländerna och i EU-parlamentet.

- Jag tror att det finns goda förutsättningar att de här avtalen går igenom, säger svenske EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M).

Han suckar dock över att oenighet i EU gör att investeringsskydd och digitala frågor tills vidare inte finns med.

- Att två av världens mest avancerade ekonomier sluter ett handelsavtal som inte omfattar den digitala ekonomin är ärligt talat ganska pinsamt. Och det beror ju i grund och botten på tillkortakommanden i EU – inte i Japan. Det är vår egen oförmåga, säger Fjellner.

Samtal med USA

Cecilia Malmström väntar samtidigt på besked om EU kan få fortsatt undantag från de stål- och aluminiumtullar som USA:s president Donald Trump har infört.

- Det är ganska vänliga och öppna samtal med handelsministern som jag för – men han har inte lovat någonting ännu och beslutet fattas ju personligen av presidenten, säger Malmström.

Tidigare i veckan skickade EU över sin lista på tänkbara motåtgärder till både WTO och USA, med de USA-varor som kan beläggas med en 25-procentig tull om EU inte får permanent undantag från USA:s stål- och aluminiumtullar.

- Vi förbereder så att den skulle kunna träda i kraft senare i vår, men jag hoppas att den inte behöver göra det och att vi kan lösa detta. För det är ingen som vinner på att handelsmotsättningarna eskalerar mellan EU och USA, säger Cecilia Malmström i Strasbourg.