Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Bild: Johan Nilsson/TT

EU häver restriktioner på export

Från och med tisdagen krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Beskedet välkomnas av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

ANNONS

I mitten av mars införde EU-kommissionen ett krav på särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning ut ur unionen. Syftet var att säkra tillgången till viktigt sjukvårdsmaterial för EU-länderna, särskilt efter att flera länder på egen hand förbjudit all export, även inom EU.

"Inte haft önskad effekt"

Från och med tisdagen försvinner kraven. Sverige har drivit på för att ta bort restriktionerna, och för att helt och hållet slopa alla handelshinder för sjukvårdsmaterial.

– Vi såg till en början detta som en kanske nödvändig åtgärd att acceptera, för att få bort hindren på den inre marknaden, men det har inte haft den önskade effekten eftersom hindren finns kvar, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

ANNONS

Utrikeshandelsministern säger att restriktionerna skapat onödig oro för de företag som vill exportera sjukvårdsutrustning.

– Flera företag jag varit i kontakt med har varit bekymrade och sagt att det hindrat dem från att ens vilja kontakta länder utanför EU för att få order, säger Anna Hallberg (S).

Ingen oro för ökad export

Bristen på skyddsutrustning har varit särskilt stor i fattigare länder utan egen produktion, som inte heller haft möjlighet att hänga med när priserna på utrustningen stigit under krisen.

Anna Hallberg tror inte att det finns någon särskild risk att Sverige blir utan skyddsutrustning nu när exporten utanför EU tillåts igen.

– Inget land kan tillverka allt man behöver i sin sjukvård. Om vi ska behålla det vi behöver och samtidigt förväntar oss att andra ska leverera till oss – det går inte ihop, ingen kommer vara vinnare på en sån taktik, säger Anna Hallberg.

Lucas Brischetto/TT

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS