Trycker på knappen. Ericsson och Telia invigde i vintras Sveriges första 5G-nät. Från vänster Ericssons vd Börje Ekholm, Telias vd Johan Dennerlind och Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.
Trycker på knappen. Ericsson och Telia invigde i vintras Sveriges första 5G-nät. Från vänster Ericssons vd Börje Ekholm, Telias vd Johan Dennerlind och Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.

Ericsson skruvar upp 5G-prognos rejält

Farten på bygget av nya generationens telenät, 5G, har tagit Ericsson på sängen. Telekomjätten skruvar upp prognosen över antalet abonnenter ordentligt. I Sverige bedöms över hälften av alla mobilabonnemang ha den nya tekniken om fem år.

ANNONS
|

I år gör 5G kommersiell debut på riktigt i större skala i vissa delar av världen. Nordamerika har kommit längst, följt av nordöstra Asien. Och efterfrågan på den nya tekniken har gått fortare än väntat. Svenska världsettan på 5G, Ericsson, spår nu att antalet 5G-abonnenter kommer att ligga på 1,9 miljarder 2024. För bara ett halvår sedan låg motsvarande prognos på 1,5 miljarder abonnenter.

Bättre täckning

Orsaken till det rejäla lyftet är bland annat bättre planerad täckning när operatörerna bygger ut samt ett Kina på tårna i ambitionen att snabbt bygga 5G-nät, enligt Patrik Cerwall, redaktör för Ericssons Mobility Report.

ANNONS

- Det är en annan skjuts i branschen nu, säger han.

Och det lär behövas om Ericsson ska få rätt. I slutet av 2019 väntas det finnas 10 miljoner 5G-abonnemang. Baserat på Ericssons förväntningar kommer 40 procent av alla abonnemang i Västeuropa vara 5G-baserade 2024. Sverige och Finland brukar ligga i front.

- Så jag tror en bra bit över 50 procent i Skandinavien, säger Patrik Cerwall.

Lurar på väg

Huawei-bråket då, hur påverkar USA:s svartlistning av världens största telekombolag den bedömda utvecklingen? Den påverkar inte Ericssons prognos som bara tar in användarperspektivet och den förväntade efterfrågan, enligt Patrik Cerwall.

Ett 5G-nät förutsätter också telefoner som kan använda den nya tekniken. Och de börjar komma nu, några lanserades i våras och fler är på väg. Det finns runt fem miljarder smartphones i världen och när de ska bytas ut, vilket görs med intervall på 3–4 år, går det snabbt att byta ut de befintliga telefonerna till nya som kan använda 5G-nätet. Och oavsett om behovet finns lär många haka på den nya tekniken.

ANNONS
TT

ANNONS