Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En anställd bakom dörramar till Tesla Model S i företagets fabrik i Fremont, Kalifornien. Arkivbild.

En halv miljon jobbansökningar till Tesla

Det är tufft att jobba på Elon Musks företag, med hårda krav och långa arbetsdagar. Trots det söker sig massvis av unga människor till bland annat Tesla. "Ingen har någonsin förändrat världen på en 40-timmarsvecka", twittrar entreprenören.

Förra året kom det in en halv miljon jobbansökningar till energi- och bilföretaget Tesla, en fördubbling jämfört med året innan, uppger vice rekryteringschef Cindy Nicola för The Wall Street Journal.

"Intresset för oss från sökande fortsätter att öka från år till år", säger hon till tidningen.

Många anställda har vittnat om tuffa arbetsförhållanden där man förväntas arbeta övertid. Artiklar i bland annat brittiska The Guardian har tidigare målat upp bilden av en press som gör att många anställda skadat sig i Teslas fabriker.

- Det har varit flera tillfällen då jag har tvingats att välja mellan att äta eller att gå på toa, sade en anställd till tidningen.

Liknande på Space X

Å andra sidan lyfter andra fram att det är högt i tak och att det finns stora möjligheter att påverka sitt arbete. Det ses också som ett karriärsteg som öppnar många dörrar.

Bilden av Musks rymdföretag Space X är liknande. Företaget har vuxit från en handfull anställda i början av 2000-talet till att i dag ha 6 000 anställda. Även här finns liknande berättelser. Enligt Business Insider har praktikanter på företaget sagt att de anställda på Space X är några av de intelligentaste och hårdast arbetande personerna i världen, men att de blir utbrända av de intensiva kraven och förväntningarna.

"Finns lättare jobb"

Elon Musk själv verkar ta kritiken med ro, och konstaterar på Twitter att det finns betydligt lättare platser att jobba på än hans företag, men att ingen förändrar världen på en 40-timmarsvecka.

"Kom med för att skapa spännande nya teknikvärldar. Om det har betydelse för dig att få saker gjorda, så är Space X, Tesla, Boring Company och Neuralink platserna att vara på", skriver Musk.

Boring Company är Musks bolag som borrar tunnlar, medan Neuralink sysslar med att koppla ihop den mänskliga hjärnan med datorer.