Räkningarna på ålderns höst kan bli dyra om inget görs. Arkivbild.
Räkningarna på ålderns höst kan bli dyra om inget görs. Arkivbild.

En femhundring kapar arbetslivet tre år

En sparad femhundring i månaden kan kapa din pensionsålder med 3–4 år. Det nuvarande pensionssystemet kommer att tvinga svenskarna att jobba längre om pengarna ska räcka. Men det finns alternativ.

ANNONS
|

Pensionsmyndigheten tog nyligen, på regeringens uppdrag, fram förslag om höjning av riktåldern för pension. I takt med att vi förväntas leva längre måste exempelvis en som i dag är i 30-årsåldern jobba till 70 för att pensionen ska bli lika hög som för den går i pension vid 65 i dag. Den som är i 50-årsåldern bör jobba till 68.

Men det är inte särskilt många som är särskilt sugna på att jobba så länge. Enligt en Sifoundersökning, beställd av Swedbank, planerar färre än var tionde 50-åring att jobba till 68.

ANNONS

Alternativen

Bankens privatekonomer har räknat på olika alternativ till att jobba längre och ändå få en pension som räcker lika långt i förhållande till det nuvarande pensionssystemets intention, att få 70–80 procent av slutlönen i pension. Men det finns inga genvägar, det måste in mer pengar i systemet.

Höjd avsättning till allmänna pensionen, en avgift som är inbakad i arbetsgivaravgiften, och eller höjd avsättning till tjänstepensionen är avgifter som på ett eller annat sätt landar hos arbetsgivarna och som de kommer att hävda måste tas från löneutrymmet. Och det måste göras relativt stora höjningar för att det ska märkas på pensionen.

Det enda säkra man själv styr över är det egna sparandet. Ett räkneexempel visar att en sparad femhundring i månaden från 25-årsåldern ger cirka 1600 kronor mer i pension per månad från 65 år. Det är ungefär lika mycket som de extra 3–4 åren extra i arbete ger utöver den gängse pensionsåldern 65, enligt Swedbanks beräkningar.

Avdrag på skatten

Den 25-åring som i dag tänker "den dagen, den sorgen", spelar högt, anser Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

- Då tar man en risk i att inte kunna unna sig någonting som pensionär, är det värt det, frågar han sig?

ANNONS

Men en femhundring i månaden kan vara mycket pengar för många grupper.

- Därför tycker jag att man från statsmaktens sida bör fundera på att återinföra ett skattesubventionerat sparande, säger Arques.

Om inga nya pengar petas in i systemet, från någondera part, och man vill sluta jobba vid 65 kommer pensionen hamna på halva slutlönen eller ännu mindre.

TT

Fakta: 70–80 procent av slutlönen

Eftersom medellivslängden ökat måste pensionsåldern höjas om inga nya pengar stoppas in i systemet.

Pensionsmyndighetens så kallade riktålder beräknas utifrån att pensionen ska hamna på samma nivå som när det nuvarande pensionssystemet beslutades 1994.

Det innebär att den allmänna pensionen ska bli cirka 56 procent av slutlönen och inklusive tjänstepension 70–80 procent av slutlönen.

Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta: Ett räkneexempel

En grundskollärare som i dag är 23 får:

Total pension, inklusive tjänstepension, vid pension 65 år, 11480 kronor efter skatt i månaden.

Extra pension vid pensionsålder 66 år, 470 kr efter skatt

Extra pension vid pensionsålder 67 år, 990 kr

Extra pension vid pensionsålder 68 år, 1510 kr

Extra pension vid pensionsålder 69 år, 2070 kr

Extra pension vid pensionsålder 70 år, 2620 kr

Att spara 500 kr i månaden privat från 25 års ålder ger extra livsvarig pension på mellan 1610–1920 kr i månaden beroende på pensionsålder mellan 65 och 70 år.

Källa: Swedbank

ANNONS