Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var femte flygresenär drabbades av förseningar under påsken i fjol. Arkivbild.

En av fem kan drabbas av sena flyg i påsk

Var femte flygresenär drabbades av förseningar under påsken i fjol. Men andelen försenade eller inställda flyg varierar kraftigt mellan flygplatserna. Med fyra av tio försenade eller inställda flyg hamnade Stockholm Skavsta flygplats på jumboplats under de senaste påskarna.

Under perioden 23 mars–8 april i fjol gjordes över 10 000 flygningar till och från svenska flygplatser. Av dessa var cirka en femtedel försenade eller inställda.

Den flygplats som sticker ut med flest förseningar år efter år är Stockholm Skavsta flygplats utanför Nyköping där fyra av tio flyg var försenade eller inställda under påskveckan 2018. Det är i stor sett lika illa som ett år tidigare, visar statistik som flygersättningsbolaget Airhelp sammanställt utifrån flygplatsernas och flygbolagens egna uppgifter.

Peter Steinmetz, vd för Stockholm Skavsta flygplats, skriver i ett mejl till TT att det inte finns någon anledning att förvänta sig några förseningar under årets påskveckor. I övrigt vill han inte kommentera siffrorna.

Småland var bäst

På andra plats hamnade Åre Östersund Airport där 33,1 procent av flygen var försenare i fjol. En rejäl försämring jämfört med påsken 2017 då endast 9 procent var försenade.

På tredje plats hamnar Göteborg Landvetter Airport med 31,5 procent sena flyg i fjol jämfört med 25,1 procent året innan.

Mest förskonade var resenärer vid Växjö Småland Airport som under 2018 stoltserade med 6,6 procent försenade eller inställda flyg. Näst bäst var en annan småländsk flygplats, nämligen Jönköping Airport med 7,6 procent försenade avgångar under påskveckan 2018.

Enligt Lovisa Ernestam på Swedavias presstjänst sticker påsken inte ut när det gäller punktlighet i flygtrafiken. Under 2018 var den samlade punktligheten för in- och utrikestrafiken till och från Swedavias flygplatser 76,3 procent, jämfört med 79,6 procent 2017.

SAS-piloter varslar

- Förseningar och inställda flyg kan bero på olika saker, till exempel yttre faktorer som väderförhållanden. För ytterligare detaljer bör du vända dig till ett flygbolag eftersom de äger sina avgångar.

Enligt Lovisa Ernestam finns det i år inget som talar för en större andel förseningar under årets påskveckor.

Den som planerar att tillbringa påsken i Spanien bör dock vara medveten om planerade strejker vid spanska flygplatser den 21 respektive 24 april. Även i Sverige varslar SAS-piloterna med strejk vilket väntas skapa stora störningar i trafiken den 26 april.