Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SEB-ekonomen är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Ekonom: Oro för coronavirus bakom börstapp

Kinas tillväxt kommer att bromsas av coronaviruset, och kanske även den globala ekonomin, säger SEB:s chefsekonom.
Efter en helg med nya sjukdomsfall tappar Tokyobörsen kraftigt.

– Den nedgången som vi har i Asien och på de börser som är öppna skulle jag säga till 100 procent handlar om oro för coronaviruset och dess effekter, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Nikkei 225-index dök 2,0 procent medan det bredare Topix-index tappade 1,6 procent. De kinesiska börserna är stängda på grund av det kinesiska nyåret.

Bergqvist påtalar att amerikanska börser föll redan i fredags när nya fall av coronaviruset rapporterades, och sedan har fler sjukdomsfall upptäckts under helgen. 80 personer har nu dött och antalet sjuka är uppe i 2 750.

Det finns ingen annan större händelse som inträffat under helgen mer än riksrätten i USA:s kongress mot president Donald Trump som skulle kunna orsaka sådan försiktighet på marknaderna.

– Men vad gäller den utvecklingen så räknar de flesta med att han inte kommer att bli fälld i senaten, säger Robert Bergqvist.

Tiotals miljoner människor har till följd av coronaviruset isolerats i Kina, transporter mellan olika städer har ställts in och turistmål har stängts. SEB-ekonomen är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt.

– Det jag funderar på är hur mycket den globala tillväxten och Kinas tillväxt ska justeras ned. Kina är en del i globala produktionskedjor och får du problem där riskerar det att få avtryck i den globala ekonomin, säger Robert Bergqvist.

Niklas Svahn/TT