Priserna ökade rejält för lantbrukarna förra året. Snart kan det bli kris i köttnäringen och högre pris i butik. Arkivbild.
Priserna ökade rejält för lantbrukarna förra året. Snart kan det bli kris i köttnäringen och högre pris i butik. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Dyrare mat att vänta när kostnader skenar

Svenska lantbrukare tyngs av höga kostnader för el, diesel och konstgödsel. Marginalerna minskar – och en del av kostnaderna lär föras över till matbutikerna.

ANNONS

Att kostnaderna drivits upp har försatt bland andra köttproducenterna i en svår position.

"De skenande kostnaderna för att producera griskött i Sverige har blivit så akut att det snart är ohållbart för många svenska grisproducenter att fortsätta producera griskött", skriver Mattias Espert, ordförande för Sveriges grisföretagare i ett öppet brev under fredagen.

Pris tredubblades

Elpriset har legat på rekordnivåer och priset på konstgödsel nästan tredubblades under 2021. De stigande kostnaderna för insatsvaror sätter press på lantbrukare – och kan ge utslag i matbutikerna framöver.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) hann drygt 60 procent av lantbrukarna inhandla sitt gödsel före oktober, när priset på konstgödsel började skena iväg. Kvar finns då 40 procent av lantbruksföretagen som antingen måste köpa in sig dyrt eller vänta ännu längre – med risk för att det inte går att få tag i gödsel före vårbruket.

ANNONS

Det kan leda till att vissa avstår från att så, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

– Framför allt på grund av gödningspriser, men också bränslepriser, kommer vissa inom växtodlingen inte bry sig om att så någon gröda till våren, det är allt för osäkert om man får täckning för kostnaden.

Förutom konstgödsel och el har diesel, transporter, förpackningsmaterial och soja som används till djurfoder ökat markant i pris. Sammantaget uppskattar LRF att lantbrukarnas vinstmarginaler kommer mer än halveras.

Spiller över i butik

Kostnadsökningarna kommer inte bara drabba producenterna, tror LRF.

Priset på vissa livsmedel, till exempel spannmål, sätts på världsmarknaden. Men när det kommer till kostnaderna för bland annat svenskproducerat kött, ägg och grönsaker så är det livsmedelsproducenternas förhandlingar med handeln som avgör prissättningen.

Emma Frödå, lantbruksspecialist på Danske bank, säger att matpriserna är på väg upp. Det stämmer också överens med branschorganisationen Livsmedelsföretagarnas prognos.

– Kraftigt ökade kostnader för råvaror, el, drivmedel och transporter kommer leda till en prisökning i början av 2022, säger Emma Frödå.

– Att den inte skett tidigare beror på att dagligvaruhandeln som sätter slutpris i butik arbetar med kontrakt, så prisjusteringar brukar ske med en viss fördröjning.

ANNONS