Dramatik på hemmaplan

ANNONS
|

En knapp sys i, peruker på plats och djup koncentration. Både på och bakom scenen görs de allra sista förberedelserna. Det är nära nu, publiken börjar fylla bänkraderna.

Och så äntligen – PREMIÄR!

Följ med bakom kulisserna hos Teater Halland i Varberg. Efter en försiktig start för 20 år sedan är det en av 20 länsteatrar i landet och en viktig del av den halländska kulturplanen.

– Vi vill berätta, spegla och ifrågasätta vårt samhälle, säger teaterchef Maria Ericson.

1990 Teater Halland startas som ett försök inom länsteaterföreningen. I grunden finns ett politiskt uppdrag ursprungligen riktat mot barn och ungdomar. Efter några år blir verksamheten mer självständig.

2001 Teater Halland blir uttaget till Svenska Teaterbiennalen med en av de 20 bästa pjäserna som satts upp. Pjäsen är commediaföreställningen Erik XIV.

2003 Teater Halland deltar i en teaterfestival i Kairo i Egypten, och vinner pris för bästa teatergrupp och bästa kvinnliga skådespelare med Josefin Andersson. Länsteatern får också ett eget teaterhus i Monarkhuset i Varberg, där de idag fortfarande finns kvar.

2006 Teatern omvandlas från ideell förening till aktiebolag. Ägare är Region Halland och Teater Halland är därmed alla hallänningars teater.

2011 Teater Halland genomför sin första internationella scenkonstfestival, Art & Performance Festival, på Tjolöholms slott. Festivalen är en del i det utökade uppdraget att samverka med andra institutioner både nationellt och internationellt, samt att öka utbudet för en vuxenpublik och under sommartid.

Grundat: 1990

Ägare: Region Halland, styrelsen leds av GunMarie Stenström

Verksamhet: Bedriver professionell teaterverksamhet för barn, ungdomar och vuxna

Antal anställda: 14

Omsättning: 14,5 Mkr (2012)

Resultat: 57 357 kr (2012)

föreställningar ges under våren av den nyskrivna pjäsen Olycksfågelns dotter av Rebecka Cardoso och kommer att ses av cirka 3 000 barn. I sommar blir föreställningen en del av internationella Art & Performance Festival på Tjolöholms slott

ANNONS