Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.

De är vinnarna i Moderaternas budget

Lägre löneskatt är det stora privatekonomiska inslaget i Moderaternas budget. Och det blir större sänkningar för höginkomsttagare. Samtidigt slopas avdragsrätten för fackavgiften.

ANNONS
|

Moderaterna presenterade under fredagen partiets budgetmotion. För TT:s räkning har Swedbank räknat ut vilken effekt det skulle få på olika samhällsgrupper om man nu skulle få gehör.

- Man kan konstatera att det sker förändringar som innebär att hushållen får lite mer i plånboken då Moderaterna lägger en skattepolitik som föga överraskande innebär detta, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

Förutom sänkt skatt vill M även avskaffa avdragsrätten för fackavgifter, vilket innebär cirka en hundralapp i månaden i ökade utgifter. Enligt Swedbanks uträkning med vad man benämner en "tonårsfamilj", som i teorin innebär två inkomster som tillsammans drar in 98300 kronor i månaden, skulle den kategorin få 1280 kronor mer i månaden.

Jämfört med övergångsregeringens budget blir dock bara vinsten 360 kronor i M:s förslag.

Ett enpersonshushåll i sin tur får ännu mindre skillnad i M:s förslag, 210 kronor mer jämfört med övergångsregeringens alternativ.

Från flertalet politiska läger har man valt att lansera satsningar för att förbättra den ekonomiska situationen för pensionärerna.

- Man kan dock konstatera att det är en liten skillnad (490 kronor) för ett pensionärspar med vanliga pensionsinkomster. Tittar man däremot på ett par med en högre inkomst (totalt 47000 kronor) ser vi ingen skillnad, säger Arturo Arques.

- Man premierar med andra ord pensionärer med lägre inkomster.

ANNONS
TT

ANNONS