Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.
Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.

CSN trappar upp jakten på smitare

Centrala studiestödsnämnden (CSN) trappar upp jakten på de närmare 10 000 personer som bor i utlandet och struntar i att betala tillbaka sina studielån.

ANNONS
|

Myndigheten har tröttnat på svenskar bosatta i utlandet som inte betalar tillbaka sina studielån och har en ny strategi mot låntagarna, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

- Vi söker upp deras adresser, vi arbetar med att göra upp betalningsplaner och sedan som sista utväg kan det hända att vi säger upp lånen och att vi därefter kan behöva gå till en rättslig process och kan behöva stämma låntagarna, säger Helena Fällman, verksjurist vid CSN, till Ekot.

ANNONS

Om låntagarna inte visar någon samarbetsvilja, trots upprepade betalningspåminnelser från myndigheten, får personen ett krav på att hela lånebeloppet ska betalas tillbaka vid ett tillfälle. Om inget händer då kan ärendet tas till domstol.

I dag driver CSN 370 rättsliga ärenden i totalt elva länder och i år utökar man samarbetet med ytterligare fem nya länder.

- De allra flesta av låntagarna ger med sig och börjar betala efter påtryckning från myndighetens advokat, säger Helena Fällman.

TT

ANNONS