Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cirka 15 000 tågresenärer transporteras varje dygn över Öresund. Arkivbild.

Bussar ska rädda Öresundsresenärer vid strejk

Inhyrda bussar kommer att ersätta tågen på Öresundsbron om strejk utbryter i Danmark. Skånetrafiken planerar för att det ska gå att både jobbpendla över bron och ta sig till Köpenhamns flygplats Kastrup utan bil vid en eventuell strejk.

Dialog förs redan med olika bussbolag, berättar Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen inom Skånetrafiken.

- Så vi är ute i god tid och har förutsättningar för att lyckas. Men det är ingenting vi kan garantera, säger han till TT.

15 000 tågresenärer

Dagligen transporteras cirka 15 000 resenärer med tåg över bron. Danska fackföreningar har varslat om storstrejk från den 4 april och om strejken bryter ut slutar all tågtrafik i Danmark att rulla, inklusive den över Öresundsbron.

För att rädda Öresundsresandet krävs i rusningstrafik cirka 50 inhyrda bussar, som ska gå mellan Hyllie i Malmö och Kastrup i Köpenhamn.

- Det är vårt absoluta mål att se till att resenärerna kan ta sig över, säger Mikael Espling.

Men restiden kommer att bli längre än normalt, eftersom resenärerna måste byta till buss.

Medling pågår

Statsvetarprofessorn Bent Greve vid Roskilde universitet tror dock inte på någon strejk den 4 april, utan snarare i så fall fyra veckor senare, alltså i början av maj. Just nu pågår medling mellan parterna, det vill säga mellan arbetsgivare inom den offentliga sektorn och deras fackliga motparter.

Den som leder medlingssamtalen, Mette Christensen, har rätt att skjuta upp stridsåtgärderna om hon ser att förhandlingarna går framåt. Det kan hon först göra i två veckor och därefter ytterligare två veckor.

- Det betyder att det inte är säkert att konflikten kommer att starta den 4 april, säger Bent Greve till TT.

Han pekar på tre stora knutar att lösa i förhandlingarna: Storleken på de offentliganställdas löner de kommande tre åren, en formalisering av rätten till betald lunchpaus samt reglering av lärarnas arbetstid.