Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Business Sweden storsatsar i Asien

Business Sweden gör nu en jättesatsning mot Asien- och Oceanien-marknaden. I dag invigdes ett regionalt huvudkontor i Shanghai.

Business Sweden, som samägs av staten och det svenska näringslivet, har sedan 1994 varit verksamt i Kina med kontor i Peking och Shanghai.

Nu tar man ett betydande steg i satsningen mot Asien. Det regionala huvudkontoret som invigdes av bland annat statsminister Stefan Löfven (S) blir det första utanför Sverige och är tänkt att innebära en ökning med cirka tio personer i Shanghai.

- Små och mellanstora bolag är generellt sett underinvesterade i Asien och det är bekymmersamt, säger Ylva Berg när TT träffar henne i samband med World Economic Forum i Dalian, Kina.

Exporterade för 46 miljarder

Svensk export till Kina uppgick förra året till 46 miljarder kronor men Ylva Berg och Business Sweden ser en stor potential när Kina nu går mot en mer utpräglad konsumtionsekonomi och med den snabba utveckling som sker i landet.

- Stora svenska bolag har kanske 20–25 procent av sin omsättning i Asien men givet den snabba utvecklingen borde det ligga på 30–40 procent. Vi hade önskat att vi hade gjort den här satsningen redan för fem–sex år sedan för utvecklingen går så snabbt.

TT: Ser du ingen risk för att tåget redan gått i konkurrensen från övriga internationella aktörer?

- Nej. Så kan man inte tänka.

Singapore eller Shanghai

För Business Sweden stod valet mellan Singapore och Shanghai, men med den kinesiska utvecklingen är Shanghai nu det självklara valet, anser man. Rekryteringen av personal har påbörjats och målsättningen är att satsningen ska vara på plats innan årets slut. Ylva Berg vill inte uppge några uppgifter på vad den kostar.

- Vi har redan 14 kontor med 150 anställda i området men känner att vi vill bygga en mera stabil plattform för att svara upp mot utvecklingen, säger hon.