USA:s vicpresident Mike Pence framförde skarp kritik mot Kina vid Apecmötet i Papua Nya Guinea. Bredvid honom syns Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
USA:s vicpresident Mike Pence framförde skarp kritik mot Kina vid Apecmötet i Papua Nya Guinea. Bredvid honom syns Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Buffliga diplomater på Apecmöte – polisen kom

Polis tillkallades efter att kinesiska diplomater försökt tränga sig in på Papua Nya Guineas utrikesministers kontor. Incidenten inträffade under sluttampen av Apecmötet.

ANNONS
|

Handelskonflikten mellan USA och Kina har dominerat helgens ekonomiska toppmöte i Papua Nya Guinea.

För första gången i Apecs historia har de 21 medlemsländerna inte lyckats enas om ett gemensamt uttalande under mötet. Man siktar på att släppa ett uttalande först om några dagar, enligt landets premiärminister Peter O'Neill.

I ett försök att påverka författandet av detta ska delar av den kinesiska delegationen ha försökt ta sig in på Papua nya Guineas utrikesminister Rimbink Patos kontor, uppger flera personer för AFP.

Polis på plats

Diplomaterna ska ha blivit stoppade av Pato och enligt en anonym källa kallades polis till platsen för att vakta dörren. Utrikesministern bekräftar för Reuters att kinesiska delegater försökt ordna ett inofficiellt möte medan en talesperson för Kinas utrikesdepartement förnekar att incidenten ägt rum.

ANNONS

- Det är inte sant, det är helt enkelt inte sant, säger Zhang Xiaolong.

Motsättningarna mellan USA och Kina har varit i centrum för toppmötet och länderna har haft svårt att dra jämt. USA och dess allierade tävlar med Kina om inflytande i regionen och tillsammans med Australien, Japan och Nya Zeeland presenterades en plan för att säkra elförsörjning och internetåtkomst på Papua Nya Guinea – en satsning på 1,7 miljarder dollar.

Kamp om inflytande

Kina har sedan tidigare gjort stora investeringar i flera länder i Stillahavsregionen. Man planerar bland annat att bygga ett stort vattenkraftverk på Papua Nya Guinea och förmådde under helgen önationen Tonga att ansluta till Kinas massiva infrastrukturprojekt, den så kallade "nya Sidenvägen”.

Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence kritiserar projektet och säger att länder inte bör skuldsätta sig så att deras nationella suveränitet påverkas. Kinas utrikesminister Wang Yi invänder att inget utvecklingsland kommer att hamna i en skuldfälla bara för att det samarbetar med Peking.

När Pence lämnade huvudstaden Port Moresby passade han även på att lista de områden där USA inte kommer överens med Kina.

ANNONS

- Till en början handlar det om deras handelsförfaranden, med avgifter och kvoter, påtvingad tekniköverföring och stöld av immateriella rättigheter. Därutöver om (Kinas hot mot) fri rörlighet på haven och oro kring mänskliga rättigheter, säger Mike Pence.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Apec

Apec, Asia-Pacific Economic Cooperation, är en internationell organisation som arbetar för ökad handel mellan länderna i Asien–Stillahavsregionen.

Apecs medlemmar är Australien, Brunei, Chile, Filippinerna, Hongkong, Indonesien, Japan, Kanada, Kina, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Peru, Ryssland, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand, USA och Vietnam.

Organisationens sekretariat ligger i Singapore.

Källa: NE

ANNONS