Styrelsens beslut att sparka vd:n Birgitte Bonnesen imponerar föga på Bill Browder, som tidigare i mars anmälde Swedbank för misstänkt penningtvätt med koppling till den så kallade Magnitskijhärvan till Ekobrottsmyndigheten (EBM).
Browder påminner om att Swedbanks styrelse så sent som i förra veckan publicerade en rapport om misstänkt penningtvätt som han ser som ett mörkläggningsförsök.
"Mot bakgrund av den rapporten gav styrelsen sitt fulla stöd till bankens vd. Det återspeglar styrelsens extremt dåliga omdöme och jag är inte säker på om jag litar på dem framöver när det gäller åtgärder för att gå till botten med denna skandal", skriver Browder i en mejlad kommentar till TT.
"Ser väldigt illa ut"
Swedbank har enligt anmälan från Browders Hermitage Capital Management låtit kriminella element i Ryssland tvätta motsvarande 1,6 miljarder kronor via Swedbank-konton i Baltikum. Pengarna kommer enligt Browder från personer och företag med koppling till ett ryskt skattebedrägeri 2007, där Hermitages ryska fond blev plundrat på totalt 230 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor.
Skattebedrägeriet kallas ofta Magnitskijhärvan, då den Hermitage-advokat som utredde fallet hette Sergej Magnitskij. När Magnitskij hade avslöjat bedrägeriet sattes han själv i fängsligt förvar i Moskva, där han under hösten 2009 avled vid 37 års ålder.
"Jag vet inte om de inte begriper hur allvarligt detta är eller om de helt enkelt vill dölja sanningen. Oavsett vilket, detta ser väldigt illa ut", skriver Browder om Swedbanks styrelse.
"Helt ny styrelse"
Än så länge har Browder inte fått någon respons från EBM på sin anmälan av misstänkta Swedbank-transaktioner. Enligt Browder är varken han eller Hermitage ute efter ersättning för det som gick förlorat 2007.
"Vår enda avsikt är att utkräva straffrättsligt ansvar för alla som varit inblandade i penningtvätten med koppling till mordet på Sergej Magnitskij", skriver han.
Enligt Browder är enda sättet för Swedbank att komma ur den djupa kris banken befinner sig i att ta hjälp utifrån och låta en helt oberoende utredning göra en fullständig kartläggning av misstänkta transaktioner i banken.
"Jag är säker på att Swedbank kan komma tillrätta med denna situation. Det kan behövas en helt ny styrelse och ledningsgrupp, men det är möjligt och uppnåeligt om man har de rätta intentionerna", skriver han.
Fakta: Styrelsen fick ansvarsfrihet, vd fick gå
Vd Birgitte Bonnesen fick sparken en timme före Swedbanks årsstämma i torsdags, sedan storägarna flaggat för att de inte ville bevilja henne ansvarsfrihet för 2018. Styrelsen, med ordförande Lars Idermark, fick dock ansvarsfrihet och sitter kvar efter en utvidgning med en person till totalt tio personer.
Vinden vände mot Bonnesen sedan Ekobrottsmyndigheten breddat en utredning av misstänkt insiderbrott i Swedbank till att också gälla grovt svindleri.
Förutom att Bill Browder anmält Swedbank för misstänkt penningtvätt har SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om omfattande problem med misstänkt penningtvätt i banken. I en intern rapport som läckt ut till SVT talas det om transaktioner med högriskprofiler i Estland för 135 miljarder euro under perioden 2008–2018.
Finansinspektionen har tillsammans med baltiska myndigheter inlett en utredning och enligt Uppdrag granskning ska Swedbank även utredas i USA.