Bostadspriserna i Sverige ökade för fjärde månaden i rad i april. Arkivbild.
Bostadspriserna i Sverige ökade för fjärde månaden i rad i april. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bopriser stiger brett: "Marknaden har vaknat"

Bostadspriserna fortsätter att stiga.
Vårens säsongseffekt och förhoppningar om räntesänkningar har drivit på trenden.
– Det är helt klart så att bostadsmarknaden har vaknat till liv, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

ANNONS

För fjärde månaden i rad steg bostadspriserna i Sverige i april. Jämfört med mars var ökningen 1,7 procent, enligt ett index från den statliga banken SBAB. Sedan årsskiftet är uppgången 5,8 procent.

– Vi ser ett något större trendbrott. Det är helt klart så att bostadsmarknaden har vaknat till liv här, åtminstone sett till prisbilden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Trenden på bostadsmarknaden brukar vanligtvis vara positiv under våren. Men även med säsongseffekten i åtanke är den uppåtgående. SBAB ser också en uppgång i den underliggande trenden, när prisuppgången justeras utifrån hur prisutvecklingen normalt ser ut under en viss tidpunkt på året.

ANNONS

– Det finns förhoppningar om att räntorna är på nedgång. Framför allt är det högst troligt att Riksbanken har slutat höja styrräntan, vilket var osäkert för bara några månader sedan. Förväntansbilden är ganska positiv nu och det är det som driver upp trenden lite också.

I april steg priserna på villor med 1,9 procent och lägenhetspriserna med 1,2 procent, jämfört med föregående månad. Siffrorna för mars var 2,2 respektive 1,2.

"Mer tydliga prisuppgångar"

– Nu har vi två månader i rad när vi ser att trenden ändå pekar positivt. Jag tycker att man kan slå fast att nu är det värsta verkligen över. Det pekar snarare på att vi kommer att få se mer tydliga prisuppgångar, säger Robert Boije.

På onsdag väntas Riksbanken sänka styrräntan från 4 procent och under året lär fler räntesänkningar följa. Följdeffekterna på bostadsmarknaden bör däremot inte överskattas, enligt Boije.

Spår lugnare utveckling

– Man ska inte tro att det kommer att dra upp bostadspriserna jättemycket. Det som framför allt styr bostadspriserna på sikt är hur de längre räntorna utvecklas, säger han.

Efter bostadsprisuppgången under årets första kvartal väntar sig Boije att marknaden mattas av något under resten av året.

– Jag tror att det blir en ganska lugn utveckling på bostadsmarknaden sett under helåret. Utan någon superdramatik, varken uppåt eller nedåt.

ANNONS

Fakta: Så utvecklades priserna på bostäder i april

Bostadspriserna i Sverige som helhet steg med 1,7 procent i april. Priserna på villor steg med 1,9 procent i hela Sverige jämfört med mars månad. Störst var ökningen i norra Sverige (3,2 procent).

Priserna på lägenheter steg med 1,2 procent i hela Sverige. Den största ökningen var även den i norra Sverige (4,1 procent).

SBAB:s bostadsprisindex uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen för villor och lägenheter både i Sverige som helhet och i olika områden. Indexet bygger på prisnoteringar från samtliga bostadsförsäljningar som har registrerats av bostadssajten Booli under respektive månad.

Källa: SBAB

ANNONS