Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) föreslår sanktioner mot storbanker som inte erbjuder kontanthantering "i betryggande utsträckning". Arkivbild.

Bolund föreslår kontantkrav på storbankerna

Banker med en inlåning på över 70 miljarder kronor ska erbjuda kontantuttag för konsumenter och insättning av kontantkassor för företag i hela landet, enligt en lagrådsremiss från regeringen.

Bankerna ska erbjuda kontanthantering "i betryggande utsträckning", skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

"Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet", skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

För att pressa bankerna att erbjuda kontanthantering ska Finansinspektionen enligt förslaget kunna ingripa med föreläggande om rättelse och sanktionsavgift om bankerna inte fullgör sina skyldigheter.

"Förslaget gynnar särskilt de grupper som befinner sig i digitalt utanförskap eller små företag med kontanthantering. Det stärker konsumenternas och företagens ställning som bankkunder och är dessutom bra för samhället i stort genom att de gör betalningsmarknaden mer robust och tillgänglig", skriver Bolund.