– Det är oerhört allvarligt att nordiska banker ens finns inblandade i misstankar om penningtvätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild
– Det är oerhört allvarligt att nordiska banker ens finns inblandade i misstankar om penningtvätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild

Bolund: Det måste vara stopp nu

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser de nya uppgifter om penningtvätt som framkommit som oerhört allvarliga. Bankerna har mycket att bevisa, enligt Bolund.

ANNONS
|

Svenska banker borde inte ens kunna misstänkas för den typ av penningtvätt det nu rapporteras om, enligt Per Bolund.

- Det är oerhört allvarligt att nordiska banker ens finns inblandade i misstankar om penningtvätt. Det är för oss enormt viktigt att bankerna hela tiden ser till att man sköter sin verksamhet på ett sådant sätt att man inte kan komma i misstanke om den här typen av verksamheter. Det är helt avgörande för att vi ska få bukt med den organiserade brottsligheten, säger han.

ANNONS

TT: Har svenska myndigheter varit för naiva och inte tagit det här på allvar?

- Nej, det tycker jag inte man kan säga. Nordea har ju fått flera varningar under flera års tid och 2015 dömde ju Finansinspektionen ut böter till Nordea för att de inte skötte sitt penningtvättsarbete. Det måste ju ha varit en tydlig varningssignal, eller väckarklocka, för banken.

Rejäl väckarklocka

Han påminner om att just Nordea även fick en larmsignal när det visade sig att banken var inblandad i de misstänkta transaktioner som avslöjades i den så kallade Panamaläckan, som gav en bild av systematisk och omfattande penningtvätt och skatteflykt till skatteparadis.

- Inte en krona ska kunna gå till att finansiera organiserad brottslighet och svenska banker och nordiska banker ska inte kunna användas för att tvätta kriminella pengar. Det måste vara stopp för detta nu, säger Bolund.

ANNONS

Han tycker att avslöjandena på senare tid har inneburit ett bakslag i förtroendet för det finansiella systemet i Norden.

- Jag tycker att bankerna har väldigt mycket att bevisa nu och jag är väldigt oroad över de uppgifter som har kommit fram. Jag tycker att det krävs ytterligare starka insatser för att återuppbygga förtroendet för det finansiella systemet, säger han.

Ny lagstiftning på plats

Bolund beskriver samtidigt dagens regelverk mot penningtvätt som betydligt stramare och tydligare i sina krav än motsvarande regler under den period då de misstänkta transaktionerna ägde rum.

- Regelverket var inte lika starkt då, det är bara att konstatera, säger han.

Något behov av någon ny genomgripande genomlysning av svenska bankers arbete mot penningtvätt ser han inte.

- Vi har en helt ny lagstiftning på plats kring penningtvätt, där vi skärper både Finansinspektionens och andra myndigheters möjlighet att agera och även skärper straff och sanktioner väldigt kraftigt, säger han.

ANNONS

Han tycker det är för tidigt att inrätta en kommission för att gå till botten med brister som finns.

- Det viktiga nu är att den lagstiftning vi faktiskt har på plats börjar tillämpas och att bankerna också verkligen visar att de anpassar sig till den.

Blir aldrig klart

Kundkännedom är A och O i jobbet mot penningtvätt, enligt Bolund, det vill säga att man vet vem det är som vill använda banken och att banken kan se varifrån pengarna kommer och vilka som står bakom eventuella bolag som är inblandade.

- Om man inte kan säkerställa de uppgifterna då ska man helt enkelt inte bedriva affärer med bolaget, säger Bolund.

TT

ANNONS