Har bankerna fått guldsoten? Arkivbild.
Har bankerna fått guldsoten? Arkivbild. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Bankvinst upprör: "Extremt provocerande"

Swedbanks rekordutdelning på 17 miljarder kronor till aktieägarna får hård kritik.
– Det här är extremt provocerande, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

ANNONS

Bolånejätten Swedbanks besked på onsdagsmorgonen att man delar ut 17 miljarder av förra årets vinst på drygt 34 miljarder kronor väcker starka reaktioner.

– I dag är årets fattigaste dag, dagen före löneutbetalningen i januari. I en tid då kostnaderna för allt ökar fortsätter bankerna att tälja guld, säger Håkan Larsson.

"Allvarligt fel"

Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter, tycker att det är tydligt att bankerna prioriterar aktieägarna framför småspararkunderna när banken gör så stor vinst, samtidigt som folk får låga räntor på sina lönekonton.

– Hushållen brottas med sin knappa ekonomi. Det här visar att något är allvarligt fel, säger han, och pekar på att skuldsättningen hos Kronofogden bara ökar.

ANNONS

Bankernas höga räntor är en del av det problemet, konstaterar han.

Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på lantbrukarorganisationen LRF, tycker visserligen att det är viktigt att bankerna mår bra, och att både aktieägare och bankkunder är nöjda. Men det handlar om att göra en avvägning, understryker han.

– Lantbrukarna är viktiga kunder i Swedbank, och de behöver bra lånevillkor, särskilt nu.

Skörden i år blev dålig, och lantbruket står inför stora investeringar framöver, förklarar han. Det innebär att lantbrukarna måste kunna låna till bra villkor.

Dumpa storbanken

Håkan Larsson och Jan Bertoft uppmanar nu bankkunderna att vara mycket mer otrogna. Dumpa storbanken om den inte ger bättre ränta, och flytta runt lån, sparpengar och lönekontot till olika banker, tycker de.

– Det är fortfarande för krångligt att byta bank. Det borde politikerna se över, säger Jan Bertoft.

"Det sticker i ögonen på vanligt folk att bankjättarna gör sådana här enorma vinster. Pensionärerna pressas hårt av låga pensioner, höga räntor och stigande matpriser. Det är klart att folk blir förbannade" skriver Åsa Lindestam, PRO:s ordförande, i ett mejl till TT.

Fakta: Storbankernas vinster och utdelningar

Grovt räknat delar bankerna ut hälften av vinsten efter skatt (nettovinst) i utdelning till ägarna. Så här ser det ut för respektive storbank, enligt prognoserna.

Nordea, nettovinst: 54 miljarder kronor 2023 (46 miljarder 2022). Aktieutdelning: 38 miljarder kronor (31 miljarder kronor året innan).

SEB, nettovinst: 38 miljarder (27 miljarder). Aktieutdelning: 18 miljarder (14 miljarder).

Handelsbanken, nettovinst: 28 miljarder (21 miljarder). Aktieutdelning: 16 miljarder (16 miljarder).

Källa: Bloomberg

Swedbank har rapporterat under onsdagen i linje med prognosen från Bloomberg.

Nettovinst: 34 miljarder (22 miljarder). Aktieutdelning: 17 miljarder (11 miljarder)

ANNONS