Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bankekonom avråder från höjt barnbidrag

Regeringen bör släppa vallöftet att höja barnbidragen – att sänka skatten på arbete vore bättre. Det menar Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Winsth varnade också för överhettningsrisker, vid ett mikroseminarium i regi av Centerpartiet och dess chefekonom Martin Ådahl, inför regeringens budgetöverläggningar på Harpsund mot slutet av veckan. Winsth anser inte att det är för åtgärder som ökar efterfrågan och eldar på ekonomin ytterligare.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att under mandatperioden, det vill säga före valet 2018, lägga förslag om att höja barnbidraget med 100 kronor i månaden. Om förslaget inte kommer i budgeten den 20 september, för 2018, är tiden i princip ute för att klara hem det för S.

Annika Winsth säger att det på marginalen skulle vara bra för de familjer som har det lite svårare att få pengarna att räcka, men att det vore bättre för regeringen att sänka eller inte höja skatten på arbete.

Winsth anser att det som borde dominera i både regeringens budgetförslag och oppositionens alternativ är reformer för att få fler utrikes födda i arbete.