Om inte regeringen får ett tillfälligt undantag från miljöbalken på plats hotas Sverige av cementkris när Cementas tillstånd för kalkbrytningen i Slite löper ut i oktober. Arkivbild.
Om inte regeringen får ett tillfälligt undantag från miljöbalken på plats hotas Sverige av cementkris när Cementas tillstånd för kalkbrytningen i Slite löper ut i oktober. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

Bakslag för Cementa – cementbrist hotar

Cementa har drabbats av ett bakslag kring kalkbrytningen på Gotland. Detta efter att Högsta domstolen (HD) nekat företaget prövningstillstånd.

ANNONS

I ett utlåtande meddelar HD att man gått igen materialet och inte ser skäl att meddela prövningstillstånd.

Detta innebär att Mark- och miljööverdomstolens beslut från i juli, där man underkände Cementas konsekvensanalyser av 20 års fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland, står fast.

Magnus Ohlsson, vd för Cementa, beklagar beskedet:

— Vi tycker att det är olyckligt, naturligtvis för oss, men även för att vi menar att det finns delar i hanteringen av processen som hade varit värda att prövas. Samtidigt har vi givetvis varit förberedda på ett sådant här beslut också, därför har vi påbörjat flera parallella åtgärder för att kunna komma vidare. I princip stängs en möjlighet och nu får vi jobba vidare med våra andra initiativ, säger han till TT.

ANNONS

Löper ut i oktober

Cementas befintliga tillstånd för kalkbrytningen löper ut i oktober. Nyligen presenterade regeringen en plan där man avser att ändra i miljöbalken för att tillfälligt kunna förlänga Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite med åtta månader efter oktober. Det skulle då gälla kalk som inte hunnit brytas, men som geologiskt omfattades av det tillstånd som löper ut i höst.

"En eventuell storskalig försörjningsbrist av cement skulle kunna få omfattande samhällskonsekvenser. Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor in i flera samhällssektorer", skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S) i en kommentar till TT.

– Det är ett allvarligt läge, vi har inget säkrat ännu, men en sådan förlängning bedömer vi skulle innebära att det kan vara slut vid halvårsskiftet 2022. Det kan uppstå en cementbrist och därför jobbar vi även med andra möjligheter för att lösa situationen, säger Magnus Ohlsson.

Skrivit avtal

Företaget har därför bland annat skrivit ett avtal med Nordkalk som innebär att man säkrat upp 25 procent av den kalksten som behövs för att täcka cementbehovet i Sverige.

– Vi jobbar intensivt med att hitta möjligheter för att få in ytterligare kalksten för att mildra effekten av en cementbrist, säger Magnus Ohlsson.

Byggbranschen har tidigare varnat för katastrofala följder om det blir ett cementstopp från Gotland med stora konsekvenser för pågående och planerade bygg- och anläggningsprojekt.

ANNONS

Varningarna upprepas nu:

– Min fråga blir nu vad politiken kommer att kunna göra för att säkerställa att vi inte har ett byggstopp i juni i stället och stora varsel som behöver lösas ut kring jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Hon tillägger att hon fortfarande väntar på remiss från den tillfälliga lagändringen, som ännu inte har kommit från regeringen.

– Många av de projekt som är igång och ska byggas efter nästa sommar planeras just nu. Redan det här kan skapa oro och påverka kommande projekt som är i planeringsstadiet, säger hon.

Naturvårdsverket: "Markerar ett avslut"

Enligt Naturvårdsverket, som är en av de myndigheter som tidigare överklagat Cementas brytningstillstånd, kan dagens besked från HD få betydelse även i andra miljöprövningar.

– Att Högsta domstolen inte ser skäl att lyfta det här till sin egen prövning markerar ett avslut. Nu gäller Mark- och miljööverdomstolens beslut – och innebörden av beskedet är att Cementa inte beviljats tillstånd till fortsatt brytning, säger Torunn Hofset, miljöjurist på Naturvårdsverket, och fortsätter:

– En viktig fråga i miljöprövningar är underlaget: det vill säga vad är det man behöver undersöka innan man lämnar in sin ansökan. Och det är just det Mark- och miljööverdomstolens beslut handlar om – att det här räckte inte. Så det här tydliga avgörandet kan få betydelse även för andra prövningar.

ANNONS
ANNONS