Arbetsförmedlingen slår tillbaka mot kritiken

Arbetsförmedlingen är inte dålig på matchning och på att aktivera arbetssökande. Generaldirektör Mikael Sjöberg slår i en TT-intervju tillbaka mot Alliansens kritik.

ANNONS
|

Alliansens partiledare har gjort klart att de efter en eventuell valseger i september tänker lägga ned Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form – och även Sverigedemokraterna är inne på samma linje. Orsakerna de pekar på är misslyckanden med att matcha sökanden med rätt kompetens till rätt jobb och att Arbetsförmedlingen inte klarar av att tillräckligt aktivera arbetssökanden.

Men Mikael Sjöberg tillbakavisar kritiken om att problemen är djupgående.

- Nej, inte på ett systematiskt sätt. Men det är klart att vi har förbättringspotential, säger han till TT under Almedalsveckan i Visby.

ANNONS

"Lite tråkigt"

Sjöberg framhåller också att exempelvis matchningen är väldigt svårt att mäta, och att Arbetsförmedlingens insatser inte alltid syns i den officiella statistiken. Arbetsförmedlingen kanske betalar en grävmaskinistutbildning och uppmanar en arbetssökande att söka ett sådant jobb – men när personen får frågan om hur han eller hon fick jobbet säger personen att den sökte själv.

- Det är lite tråkigt att debatten ibland blir så förenklad, för inte vill väl de som klagar på oss att det är vi som ska söka jobb åt människor?

Vad gäller aktiveringsnivåerna anser Sjöberg att Arbetsförmedlingen ligger på en ganska bra nivå.

- Det måste vara en balans. Om vi aktiverar för mycket får vi inlåsningseffekter. I dag skulle jag säga att vi ligger på rätt nivå, även om vi inte färdiga med den sista analysen än, säger han.

Bättre utbildning

En rad områden kan samtidigt förbättras, anser han. Arbetsförmedlingen försöker driva på politiken för att förbättra utbildningssystemen. Men det handlar också om digitalisering och om mer specialiserade arbetsförmedlare.

ANNONS

Dessutom behöver regelverken förenklas, säger Sjöberg.

- Ganska mycket är för byråkratiskt, för krångligt.

I maj var arbetslösheten bland inrikes födda 3,5 procent – och 20,2 procent bland utrikes födda. Enligt Sjöberg är orsakerna till glappet bristande utbildning, många nyanlända personer men också diskriminering på arbetsmarknaden.

Förändringar oavsett

Samtidigt pekar han på "betydande förbättringar" i arbetet med utrikes födda. Han säger att OECD och EU-kommissionen berömmer Sveriges arbete med gruppen, men att de svenska förhållandena är speciella.

- Det är ju nästan inget annat land som har tagit emot så många asylsökande. Andra länder som har haft stor invandring har ju oftast tagit emot betydligt fler arbetskraftsinvandrare.

Sjöberg luftar ingen oro med anledning av Alliansens nedläggningsplaner, men konstaterar att oavsett vilken regering som styr landet efter valet kommer en omdaning av Arbetsförmedlingen att ske.

- Om Alliansen vinner blir det säkert förändringar, om sittande regering vinner blir det säkert också förändringar, liksom om läget blir låst, säger Sjöberg.

ANNONS

- Om vi träffas här om några år igen kommer vi att ha en något annorlunda arbetsförmedling.

TT

Fakta: Arbetslösheten

Arbetslösheten i Sverige sjönk med 0,5 procentenheter mellan maj 2017 och maj 2018 – från 7,3 till 6,8 procent.

I maj 2017 var cirka 353000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket hade sjunkit till cirka 338000 ett år senare.

Glappet mellan inrikes och utrikes födda är fortfarande avsevärt. I maj i år låg arbetslösheten för inrikes födda på 3,5 procent – motsvarande siffra för utrikes födda var 20,2 procent.

Cirka 138000 av de arbetslösa i maj i år var inrikes födda, en nedgång med 9000 sedan i maj i fjol. Resterande cirka 200000 arbetslösa i maj i år var utrikes födda, jämfört med 206000 i fjol.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS