Anders Westin var en av hjärnorna bakom Black

Med en bakgrund inom musik- och skivbolagsbranschen tog sig Anders Westin från Stockholm till Halland. Han hyrde in sig hos Nöjespatrullen i Falkenberg, startade företag 1996 och fick Stefan och Krister på Vallarna som första kund.

ANNONS
|

Idag finns Westin Promotion i Varberg och är ett av Sveriges främsta promotionbolag med pr-ansvar för en mängd stora artister som Björn Skifs och Måns Zelmerlöv samt biståndsorganisationen Star for Life.

Anders Westin är dessutom en av personerna bakom vad som framstår som årtiondets pr-kupp, nämligen Tommy Nilssons namnbyte till Black.

En misslyckad musiker med öra för hitlåtar och näsa för framgång. Anders Westin, delägare i Westin Promotion, kan nöjes-Sverige på sina fem fingrar.

– Under tonåren hängde jag jämt i folkparken. Då skapades intresset för nöjeslivet. Jag är otroligt musikintresserad och ville själv bli musiker. När det inte blev så, började jag arbeta med något som låg nära till hands och blev discjockey.

ANNONS

Som kaxig 20-åring höll han sig framme och fixade utan större problem jobb på ett skivbolag.

– Jag gick upp till första bästa som jag hittade i telefonkatalogen och fick fem minuter med chefen. Vi fann varandra direkt och så halkade jag in i skivbranschen.

På 80-talet arbetade Anders för skivbolaget PolyGram (nuvarande Universal Music).

– Det var min skola. Jag byggde kontakter och fick vänner för livet.

Parallellt med skivbolagsjobbet pendlade Anders från Stockholm till Norrland på helgerna för att jobba som DJ. Det höll i åtta år. Sedan blev det för mycket och Anders gick in i väggen.

– Jag bestämde mig för att sluta i musikbranschen ett tag. Jag hade jobbat sönder mig. Samtidigt skulle jag bli pappa och hade dåligt samvete mest hela tiden.

Anders tog ett steg tillbaka och höll sig i bakgrunden en tid. Han arbetade bland annat på Folkparkernas huvudkontor där han också mötte sin fru Mia.

– I år firar jag 20 år i Varberg. Jag är verkligen glad att jag träffade Mia och landade här.

Några år senare startades Westin Promotion på ett fik i Falkenberg när Anders träffade Janne och Bosse Andersson, Nöjespatrullens grundare (idag 2Entertain). Det nystartade företaget hyrde in sig i lokalerna och ett år senare kom delägaren Rickard Werecki Lycknert in i bilden.

ANNONS

– Vi har mycket att tacka bröderna Andersson för. Det har varit ett gott samarbete under alla år.

Fram till 2002 var fina guldår i musikbranschen. Westin Promotion hanterade artister som Lasse Stefanz, Björn Skifs, Tommy Körberg och Sofia Karlsson. Idag är konkurrensen större och efterfrågan ser annorlunda ut.

– Vi jobbar mycket ihop med de största produktions- och skivbolagen och promotar både artister, ståuppkomiker och skådespelare.

Men Anders arbete handlar inte enbart om musik och nöje. Han har engagerat sig i biståndsorganisationen Star for Life som arbetar för att minska HIV och aids samt för att ge skolungdomar i Sydafrika en bättre framtid. Ett samarbete mellan Star for Life’s egen sydafrikanska kör, svenska körer, turnéverksamhet och svenska representanter som Måns Zelmerlöv och Molly Sandén hjälper organisationen i sitt arbete.

– Bistånd gör nytta. Att jobba för det här är mitt sätt att bidra till en bättre värld.

Löpande genom karriären har han återkommit till arbetet med mediapromotion. Bland annat var Anders nyligen delaktig i den omtalade pr-kuppen att Tommy Nilsson bytt namn till Black, vilket i själva verket var reklam för en välkänd chokladkaka.

– Det blev otroligt hypat på bara en dag. Sedan var vi tvungna att gå ut med en pressrelease och tala om hur det låg till. Det sägs att detta är årtiondets pr-kupp och jag är stolt över att ha fått vara med på en så stor kampanj, säger Anders Westin.

ANNONS

FÖRSTA AFFÄREN

Med Claes Malmberg 1996 och den omtalade föreställningen Ronny Jönssons återkomst på Storan. Detta var under hans problematiska period. Efter fem föreställningar flydde Claes fältet och kom inte tillbaka till teatern mer, vilket blev en konstig situation för alla inblandade.

SÄMSTA AFFÄREN

”We Love The 90’s”, en arenaturné som gick i konkurs i slutet av 2012. Vi förlorade runt 90 000 kr på den affären.

BÄSTA AFFÄREN

När jag anställde min kollega Rickard Werecki Lycknert 1998. Vi arbetar fortfarande tillsammans efter 16 år. Det är den bästa investeringen jag gjort. Dessutom vill jag nämna ett gott och långt samarbete med Janne och Bosse Andersson från Falkenberg samt Björn Skifs olika projekt som vi har haft hand om under många år.

Ålder: 54

Bor: Varberg

Familj: Frun Mia, barnen Victor, 26, Filip, 11, och David, 9

Yrke: Vd, Westin Promotion

Fritid: Umgås med familj och vänner, resor och min powerwalk som jag inte kan vara utan

Läser: ”Mina tre liv”, en självbiografi av it-profilen Dan Olofsson

Kollar på tv: Ser ganska sällan på tv, men försöker följa bland annat Skavlan och Jesper Börjesson på Nyhetsmorgon lördag

Favoritmusiker: Michael McDonald, Glimra (gotländsk bluegrass), Thandiwie Mazibuko with Star Choir South Africa

Favoritmat: Gillar entrecôte Café de Paris på mitt eget lilla sätt med kött från Årnäs, men en fiskgryta med skaldjur och aioli är inte heller helt fel

Smultronställe: Fiskeläget Brantevik på Österlen, men ”vår” egen lilla strand på Norra Näs utanför Varberg är också väldigt fin

Drömsemester: Sydafrika tillsammans med familjen skulle vara trevligt. Har varit där i två omgångar med Star for Life och Sydafrikaresor. Det är ett fantastiskt land, kanske världens vackraste

Framtidsdröm: Är delägare i nystartade musikförlaget Soundland Music AB. Jag vill bygga upp nya artister och äga rättigheter i musik som går bra. Drömmen är att vara delaktig i en riktigt stor hit

Detta visste du (kanske) inte om Anders: Gav tillsammans med Björn Johansson (skivbolaget Ladybird) ut den officiella bröllopsskivan 2010 i samband med kronprinsessbröllopet mellan Victoria och Daniel

ANNONS