Storbolagens, i många fall, starka rapporter väckte inte investerarnas köplust. I stället har många bolags aktiekurser sjunkit kraftigt.
Storbolagens, i många fall, starka rapporter väckte inte investerarnas köplust. I stället har många bolags aktiekurser sjunkit kraftigt.

Aktieras trots starka rapporter

Storbolagens starka kvartalsresultat har inte imponerat på marknaden. Aktiekurserna har i många fall pekat rakt nedåt. Förväntningarna har varit ovanligt högt ställda, enligt flera experter.

ANNONS
|

Som helhet har industribolagen fortsatt visat på starka resultat och ordersiffror som tyder på en konjunktur i medvind.

- Inom många segment ser det betydligt ljusare ut än på många år, summerar Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB rapportveckan.

Även banksektorn visar på en relativt solid utveckling, liksom flera av teleoperatörerna.

- Telias rapport var lite svag, men det mildras av ett introducerat besparingspaket, säger Lyrhem.

ANNONS

Höga förväntningar

Men trots att framför allt industribolagen redovisat starka siffror, precis som i den förra rapportperioden, har aktiekurserna tagit stryk.

Bland tungviktarna som rasat mest finns Atlas Copco, ned med 9 procent under den senaste veckan, Sandvik och Assa Abloy som båda sjunkit med 7 procent och SKF som backat med 6 procent.

En av förklaringarna, enligt experterna, är att förväntningarna efter den förra rapportsäsongen varit ovanligt höga. Under första kvartalet överträffade många bolag förväntningarna.

- Jag tror att marknaden varit lite osäker inför den här säsongen om bolagen kan hålla den starka vinsttrenden, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandiabanken.

Det finns givetvis individuella skillnader mellan rasen. Till exempel förklarade analytikerna Volvos tapp efter rapporten med att vd hade berättat om flaskhalsar i produktionen.

Tar hem vinster

En annan förklaring till nedgångarna kan också vara att aktieägare valt att sälja av sina tillgångar efter en period av stark utveckling på börsen.

- Höga förväntningar innebär att aktiekurser och höga värderingar har stigit under en ganska lång tid och trots resultatutvecklingen så har förväntningarna varit något högre än utfallet, säger Christopher Lyrhem.

ANNONS

Även Maria Landeborn ser det som rimligt att börsnedgångarna delvis kan förklaras av vinsthemtagningar.

- Med tanke på den otroligt starka börs vi har bakom oss är det många som tjänat mycket pengar och då är man orolig att det här inte kommer orka, säger hon.

Hon tycker dock inte att man ska dra för stora växlar på de negativa börsreaktionerna.

- Marknaden är ibland lite för snabb på att dra förhastade slutsatser, säger Maria Landeborn.

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) backade med 3 procent under veckan. Storbolagsindexet (OMXS30) backade med 4 procent.

Mindre överraskande anses Ericssons ras efter ytterligare en katastrofrapport och uppgifter om nya miljardbesparingar.

TT

Fakta: Aktierna som tappat mest

Så har storbolagen gått på börsen under veckan, kursutveckling i procent.

Ericsson –16

Atlas Copco –9

Autoliv –9

AB Volvo –8

Getinge –8

Nordea –8

Assa Abloy –7

Sandvik –7

SKF –6

ABB –5

ANNONS