Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Enligt Boeing låg fel i flygplanens digitala nödsystem bakom dödsolyckorna i Indonesien och Etiopien. Arkivbild.

Aktieägare stämmer Boeing

Högen av stämningsansökningar mot flygplanstillverkaren Boeing växer. En grupp aktieägare stämmer nu bolaget för att ha vilselett marknaden om säkerhetsbrister hos den olycksdrabbade flygplanstypen 737 Max 8.

Boeing har bekräftat att fel i flygplanens nödsystem låg bakom de två krascherna i Etiopien och Indonesien som totalt krävde 346 människoliv. Snart efter olyckan i Etiopien den 10 mars förbjöds Boeing 737 Max 8 i länder världen över och flygplanstypen togs ur trafik.

På börsen blev det en hård smäll för amerikanska Boeing. Börsvärdet rasade med 34 miljarder dollar, motsvarande cirka 315 miljarder kronor, på två veckor efter kraschen i Etiopien.

I en grupptalan som lämnats till en federal domstol i Chicago stämmer investerare Boeing för bedrägeri för att ha undanhållit information om säkerhetsbristerna.

I stämningsansökan framhåller de klagande att Boeing låtit lönsamhet och tillväxt gå före ärlighet och flygplanens säkerhet när man skyndade med att få ut 737 Max-modellen på marknaden för att konkurrera med Airbus SE.

Det är vanligt att aktieägare stämmer bolag för negativ information som får aktien att rasa när informationen blivit offentlig.

Boeing står inför en rad stämningar bland annat från anhöriga till omkomna i de båda flygkrascherna.

Nyligen meddelade flygplanstillverkaren att man drar ner produktionstakten i tillverkningen. Bolagets order på nya flygplan föll till nästan hälften under första kvartalet med noll ordrar på 737 Max 8.

Samtidigt säger Boeing att man har gjort framsteg med en uppdatering av programvaran i det digitala nödsystemet hos den olycksdrabbade flygplanstypen.