Arbetsförmedlingen, här med generaldirektör Mikael Sjöberg, varnar för konsekvenser av M-KD-budget. Arkivbild.
Arbetsförmedlingen, här med generaldirektör Mikael Sjöberg, varnar för konsekvenser av M-KD-budget. Arkivbild.

AF: Stora nedskärningar vid M-budget

Tusentals färre insatser för arbetslösa, ökad långtidsarbetslöshet och en rejäl bantning av personalstyrkan på Arbetsförmedlingen. Det blir effekten av Moderaternas budgetförslag, enligt en intern rapport från myndigheten som SVT läst.

ANNONS
|

Rapporten pekar bland annat på minskade anslag och färre extratjänster.

I moderaternas budgetmotion finns ytterligare besparingar på 386 miljoner kronor 2019 och 800 miljoner kronor 2020 jämfört med vårpropositionen 2018. Arbetsförmedlingen uppskattar att det motsvarar 2200 heltidstjänster under två år.

Enligt Arbetsförmedlingen skulle dock budgeten rent praktiskt betyda att antalet anställda måste minskas med 4500 personer eftersom uppsägningar inte kan träda i kraft förrän i slutet av 2019.

"Jag utgår från att siffrorna kommer att justeras eftersom konsekvenserna inte överensstämmer med intentionerna. Det oklara politiska läget och vad en ny regering gör när en sådan är på plats gör också att det blir svårt att förutse det faktiska utfallet. Men myndigheten måste självklart förbereda en större omställning", säger genrealdirektör Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingens hemsida.

ANNONS

Moderaterna hävdar att pengarna ska gå till sådant som ger resultat och att deras förslag ska ge fler jobb.

"Trots att Arbetsförmedlingens anslag har ökat dramatiskt under högkonjunktur har resultaten uteblivit. Samtidigt har en rad skandaler och misslyckanden uppdagats. Även med vårt budgetförslag kommer programanslagen vara dubbelt så stora som under finanskrisen 2009", säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en skriftlig kommentar till TT.

Moderaterna och Kristdemokraterna har skrivit en gemensam budgetreservation, som bygger på både M:s och KD:s budgetmotioner, i finansutskottet som väntas vinna omröstningen i kammaren på onsdag.

TT

ANNONS