Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsförmedlingens arbete för att matcha arbetssökande och arbetsgivare kritiseras av Riksrevisionen. Arkivbild.

AF-chef inte helt förvånad över kritik

Arbetsförmedlingen får återigen hård kritik för själva kärnverksamheten, matchningen av arbetslösa till jobb. Verksamheten vilar på svag kunskapsgrund, anser Riksrevisionen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är inte helt förvånad. Kritiken har låtit ungefär likadan vid tidigare tillfällen.

- Det finns en del brister i metoderna, håller Sjöberg med om.

- Det borde forskas mer, fortsätter han.

Arbetsförmedlingens matchningsverksamhet har aldrig blivit utvärderad på ett systematiskt sätt och vilar på en svag kunskapsgrund, skriver Riksrevisionen bland annat i sin utvärdering.

De metoder som Arbetsförmedlingen använder togs fram 2010, men ingen vet egentligen hur väl de fungerar. Dessutom avviker många kontor från de framtagna metoderna.

"Arbetsförmedlingens analysavdelning har ansvar för att verksamhetens utveckling baseras på fakta och gedigen kunskap. Men den har inte varit inblandad i att ta fram eller utveckla myndighetens metoder", skriver Tommi Teljosuo, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.

Den bristande uppföljningen innebär att arbetssökande riskerar att få olika bra service i olika delar av landet, enligt riksrevisorn Stefan Lundgren.

Men just på grund av de otillräckliga vetenskapliga metoderna så har Mikael Sjöberg velat ha en decentraliserad styrning där de olika kontoren har hyfsat fria tyglar utifrån de lokala förutsättningarna.