Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slutliga beskedet om Stampens ackordsförhandlingar kom idag.

Ackordet för Stampen Local Media går igenom

Tingsrätten i Göteborg har beslutat att fastställa ackordet för Stampen Local Media, där bland andra Hallands Nyheter ingår. Domstolen menar att det inte finns skäl att inte fastställa ackordet trots att 21 tidigare anställda förlorar delar av sina avgångsvederlag.

Tingsrätten i Göteborg har beslutat att fastställa ackordet för Stampen Local Media.

Det var under förra veckans ackordsföhandlingar i tingsrätten som 21 av 240 fordringsägare röstande nej till ackordet i Stampen Local Media.

De som röstade nej är dels tidigare anställa medarbetare på bland andra Göteborgs-Posten, som lämnat företaget med avgångsvederlag men inte fått ut delar av dessa pengar, samt frilansskribenter och fotografer som SLM är skyldiga pengar.

Redan under omröstningen betonande rådmannen Eva Alsin att det efter omröstningen rådde klar majoritet för att ackordet skulle gå igenom. De 219 ja-rösterna motsvarade 98 procent av värdet på fordringarna och 91 procent av de röstberättigade.

Men Eva Alsin ville ändå få en vecka på sig att se över om det fanns skäl att inte fastställa ackordet.

I dagens beslut skriver rådmannen:

"Vad arbetstagarna anfört rör frågan om vilken rätt till betalning deras fordringar ska ha utifrån när fordringarna ska anses uppkomna och om deras fordringar ska omfattas av ackordet. Som ovan anförts är det inte en sådan fråga som avgörs genom ackordets fastställande. Den anförda invändningen innebär, enligt tingsrättens bedömning, inte att ackordet kan anses vara till skada för borgenärerena eller att det finns annan särskild anledning att inte fastställa ackordet."

De 16 tidigare anställda journalister och fotografer som lämnat som fått avgångsvederlag, har sagt att de tänker överklaga tingsrättens beslut om det blir ett ackord på 25 procent för dem. 

Tillsammans har de avgångsvederlag på 2,9 miljoner kronor som inte betalats ut.