ABB, med koncernchef Ulrich Spiesshofer, redovisar en vinstökning. Arkivbild
ABB, med koncernchef Ulrich Spiesshofer, redovisar en vinstökning. Arkivbild

ABB-rally på börsen efter stark rapport

ABB-aktien lyfter rejält på Stockholmsbörsen sedan den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisat ett oväntat stort vinstlyft för årets andra kvartal.

ANNONS
|

Med ett kurslyft på drygt 4 procent drar ABB-aktien mest uppåt bland indextungviktarna på börsen.

Marknaden tar intryck av en kvartalsrapport som visar att ABB:s nettovinst lyfte med 30 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Och bolagsledningen ser ljust på framtiden.

Nettovinsten lyfter

"Under det andra kvartalet drev vi en ordertillväxt inom alla divisioner och alla regioner. Tack vare vårt fortsatta arbete att öka produktiviteten levererade vi marginalförbättringar och tvåsiffrig tillväxt på det operativa resultatet", skriver koncernchefen Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande..

ABB:s nettovinst för andra kvartalet lyfte till 681 miljoner dollar, motsvarande cirka sex miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 525 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

ANNONS

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en nettovinst på 631 miljoner dollar, enligt Reuters sammanställning.

"Dessa resultat visar att vår omvandling de senaste åren levererar", skriver Spiesshofer.

Varnar för geopolitiska risker

Intäkterna steg till 8889 miljoner dollar, från 8454 miljoner dollar ett år tidigare. Orderingången lyfte till 9483 miljoner dollar, från 8349 miljoner dollar.

ABB ser samtidigt ljust på framtiden på kort sikt, men varnar för geopolitiska risker.

"Makroekonomin visar positiva tecken i Europa och USA och tillväxten förväntas fortsätta i Kina. Den övergripande globala marknaden växer samtidigt som det finns ökande geopolitiska osäkerheter i olika delar av världen. Oljepriser och valutakurseffekter förväntas fortsätta att påverka företagets resultat", skriver ABB i ett pressmeddelande.

TT

ANNONS