Ulrich Spiesshofer, vd för ABB, har gått med på att sälja koncernens kraftnätsdivision Power Grids. Arkivbild.
Ulrich Spiesshofer, vd för ABB, har gått med på att sälja koncernens kraftnätsdivision Power Grids. Arkivbild.

ABB överväger affär med asiatiska företag

Den svensk-schweiziska industrikoncernen ABB samtalar med japanska Hitachi och Mitsubishi om att sälja hela eller delar av sin kraftnätsdivision Power Grids, uppger källor. Förhandlingar ska även pågå med det kinesiska statliga energibolaget State Grid.

ANNONS
|

ABB hoppas kunna offentliggöra en affär i slutet på nästa vecka, enligt Reuters källor. Möjligtvis blir det en affär med flera intressenter. ABB förväntas behålla delar av sitt aktieinnehav i Power Grids.

Industrikoncernen har avböjt att kommentera uppgifterna.

Power Grids – med 36000 anställda – levererar bland annat lösningar för generering, överföring och distribution av elkraft.

Förra månaden inledde ABB en process för att sälja divisionen. Det är en helomvändning för koncernens vd Ulrich Spiesshofer, som 2016 bestämde sig för att behålla verksamheten i strid med vissa aktieägare.

Lönsamheten för Power Grids har ökat under de senaste två åren, men är fortfarande den del av ABB som har sämst vinstmarginal. Divisionen har därmed blivit en belastning för ABB:s aktie – något som ökat pressen på Ulrich Spiesshofer.

ANNONS

En försäljning skulle ge ABB möjlighet att fokusera på sina mer lönsamma grenar inom robot- och automationsteknik, enligt analytiker.

TT–Reuters

ANNONS