Börsen lyfte, bland annat med draghjälp av Ericsson-aktien. Arkivbild.
Börsen lyfte, bland annat med draghjälp av Ericsson-aktien. Arkivbild.

ABB och Ericsson lyfte börsen

Med tungviktare som Ericsson och ABB som draglok steg Stockholmsbörsen på onsdagen. Det breda OMXS-indexet gick upp 0,5 procent.

ANNONS
|

Ericssons B-aktie lyfte 4,8 procent till den högsta nivån på nästan fyra år. Kurslyftet kommer efter det att telekomtillverkaren överträffat marknadens förväntningar för femte kvartalet i rad.

En annan vinnare var ABB-aktien, som steg 5,4 procent efter beskedet om att verkstadsjättens vd Ulrik Spiesshofer avgår med omedelbar verkan för att ersättas av styrelseordförande Peter Voser tills en ny vd är på plats.

Handelsbanken, först ut bland de svenska storbankerna med delårsrapport för första kvartalet, slog liksom Ericsson analytikernas förväntningar. Men rensat för en slopad avsättning till ett resultatdelningsprogram till de anställda på drygt 800 miljoner kronor var resultatet inte lika imponerande. Aktien föll 2,7 procent.

ANNONS

Börshumöret stärktes något under natten av kinesiska tillväxt- och industrisiffror för årets första kvartal hamnat högre än väntat, vilket dämpade oron för en kraftig global konjunkturnedgång. Men samtidigt halverade Tysklands regering sin tillväxtprognos för 2019 till 0,5 procent.

Två av de ledande Europabörserna steg medan FTSE-index i London stängde oförändrat. CAC40-index i Paris gick upp 0,6 procent och DAX-index i Frankfurt lyfte 0,4 procent.

TT

ANNONS