Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöorganisationer kritiserar uppgörelserna som Tyskland och nu även Österrike träffat med bilbranschen om mjukvaruuppdateringar som ska minska utsläppen från dieselbilar.

600 000 dieselbilar uppdateras i Österrike

Österrikes regering har nått en uppgörelse med billtillverkare om att uppdatera mjukvaran i 600 000 dieselbilar för att minska utsläppen. Nyligen träffades ett liknande avtal i Tyskland, som omfattar 5,3 miljoner fordon.

Österrikes transportminister Jörg Leichtfried säger att uppgörelsen också innehåller rabatter, bekostade av biltillverkarna, till bilköpare som köper miljövänligare bilar. Den som köper en elbil ska kunna kan få rabatt med upp till 10 000 euro (cirka 95 000 kronor) per fordon.

Beskedet lämnas efter ett möte med regeringen och en rad biltillverkare. Volkswagen, Mercedes-Benz, Renault och eventuellt även BMW ska genomföra uppdateringen. Kia, Ford, Porsche, Audi, Seat, Skoda, Hyundai, Mitsubishi och Opel kommer bara delta i rabattprogrammet.

Uppdateringarna ska vara genomförda nästa vår och ska enligt planerna minska utsläppen av kväveoxid med 25-30 procent, enligt Günther Kerle, talesman för de österrikiska bilimportörernas branschorganisation.

Det är samma mål som i den tyska uppgörelsen, vilken har kritiserats av miljörörelsen som för lite och för sent. Kritiker har hävdat att uppdateringarna bara kommer att minska utsläppen med 2–3 procent.