Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kryptovalutabörs i Sydkorea. Arkivbild.

41-årige Zhao är kryptovalutornas nya stjärna

På drygt ett halvår har 41-årige Changpeng Zhao skapat världens största kryptovalutabörs som efter bara några månader redovisade en vinst på motsvarande 1,6 miljarder kronor. Framgångarna har dragit åt sig uppmärksamhet, och nu letar Zhao efter sätt att slippa hårda regleringar och lagstiftningar.

Den 41-årige kines-kanadensaren och hans kollegor lanserade Binance i augusti 2017. Då höll han till på kontor som knappt var större än en garderob. I dag har Hongkong-baserade Binance flest transaktioner av alla världens digitala växlingskontor för kryptovalutor, rapporterar Forbes.

Samma månad skapade Zhao, även känd som sitt alias "CZ", sin egen kryptovaluta BNB som nu är en av de snabbast växande i världen. Zhaos hävdar själv att han har en förmögenhet på motsvarande cirka 16 miljarder kronor.

Skeptiska myndigheter

Men på finansdepartement och storbanker har kryptovalutor tagits emot med stor skepsis. I februari fick Zhao överge planerna på att bygga upp en bas för Binance i Japan. Den japanska finansinspektionen, FSA, menar att Binance är verksamma i Japan utan licens och kräver att de upphör med sin verksamhet.

Kina har blockerat alla hemsidor där kryptovalutor handlas. I bland annat USA, Ryssland, Kanada, Brasilien, Indien och Singapore har lagstiftningen skärpts. I många länder oroar myndigheterna sig för de stora summorna som förflyttas med mycket liten insyn. Changpeng Zhaos nästa steg är att etablera sig på Malta, som vill bli kryptovalutornas central i EU, enligt Bloomberg.

En annan farhåga är säkerheten. Hackare som lyckats ta sig in i de virtuella valutahandlarnas servrar har lyckats komma över flera miljarder i kryptovaluta. Även Binance utsattes i början av mars för ett storskaligt intrångsförsök.

"Kryptovalutor är framtiden"

Changpeng Zhao är dock fortsatt positiv. Via sitt Twitterkonto försäkrar han att Binance arbetar hårt både med it-säkerheten och i kontakterna med bland annat de japanska myndigheterna.

- Jag är hundra procent säker på att kryptovalutor är framtiden, säger han till Bloomberg.

Skriverierna om de mörka molnen på kryptovalutahimlen tar 41-åringen med ro. På Twitter får han ett stort stöd av sina fans, och i ett inlägg skriver han: "Det finns ingen anledning att oroa sig. Dåliga nyheter visar sig ofta vara bra nyheter i det långa loppet. Det finns ett kinesiskt ordspråk om detta - nya (ofta bättre) möjligheter dyker alltid upp i tider av förändring".