Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals tar körkort med CSN-lån. Arkivbild.

Över tusen i månaden söker körkortslån

Drygt tusen personer i månaden söker CSN-lån för att ta körkort. Syftet är att göra arbetslösa mer attraktiva, men effekterna är oklara.

Från september i fjol går det att låna tillkörkortet, via Centrala Studiestödsnämnden. Kravet är att man är arbetssökande och inskriven på något arbetsmarknadspolitiskt program eller ha varit arbetslös i minst sex månader. Syftet med det förmånliga lånet är att göra arbetslösa mer anställningsbara eftersom många arbetsgivare kräver körkort.

I början var trycket av sökande stort med närmare 5 000 i september. Sen har det gått ner till 1 000–1 500 i månaden. Hittills, till och med första veckan i april, har 12 450 sökt om körkortslån. Cirka 8 150 av dessa har fått bifall på sina ansökningar, varav omkring 4 300 fått pengar utbetalda, totalt närmare 38 miljoner kronor.

Ingen koll

Men det är ingen som har någon vidare koll på om det förmånliga lånet ger önskvärd effekt – om de som tar körkort med hjälp av lånet får jobb i större utsträckning än andra. CSN har det inte, även om de gjort en ministudie där hälften, av ett 20-tal tillfrågade personer, angav att de fått ett jobb som en följd av körkortet. Inte heller Arbetsförmedlingen har gjort någon mer seriös uppföljning. Detsamma gäller regeringen som hänvisar till att reformen är relativt ny och inte helt enkel att följa upp.

Inga extra pengar

Men pengarna är snart slut. De beräknas i nuläget räcka till oktober, lite beroende på hur många som söker, enligt Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Den budget för 2019, som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom riksdagen, medförde lika mycket pengar till CSN-körkort för helåret 2019 som gällde för tiden september–december 2018. Något extra från regeringen i vårändringsbudgeten blev det inte. Om det blir en fortsättning, avgörs i höstbudgeten.

Maximalt lån uppgår till 15 000 kronor, ungefär så mycket ett körkort beräknas kosta inklusive cirka tio körlektioner. Men körkortet kan komma att bli dyrare om regeringen bestämmer sig för att gå vidare med Trafikverkets och Transportstyrelsens förslag, som TT kunde berätta om för en vecka sedan. Bland annat fler obligatoriska inslag och längre uppkörningsprov beräknas innebära att kortet blir uppemot ett par tusenlappar dyrare. Syftet är att minska antalet omprov, vilket Trafikverket hoppas ska landa i ett nollsummespel för körkortskollektivet som helhet.