Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.
Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.

Åklagare ska utses för att granska Nordea

Nordeaaktien har straffats hårt efter misstankarna om bankens medverkan till penningtvätt. Bankens varumärke riskeras, enligt analytiker. Ekobrottsmyndigheten ska utse en åklagare för att granska uppgifterna.

ANNONS
|

Ännu är det svårt att bedöma vad de nya misstankarna om penningtvätt innebär, konstaterar Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.

- Det man ska komma ihåg är att detta är på en helt annan nivå än penningtvättshärvan i Danske bank. Där handlade det om 234 miljarder dollar, för Nordea gäller detta nu 175 miljoner dollar, säger han.

ANNONS

Negativt för varumärket

Ändå, det är inte första gången Nordea är indragen i penningtvättshärvor. Det får antagligen många att tänka "Nordea, ytterligare en gång", tror han. Under tisdagen föll aktien tungt.

Vad resultatet kan bli för Nordea, som just flyttat till Finland, är ännu oklart. Vilka myndigheter som kan tänkas intressera sig för misstankarna beror på var de misstänkta förseelserna ska ha skett, och hur de gått till.

Amerikanska myndigheter, som kan utdöma enormt stora bötesbelopp, kan tänkas vara intresserade av att utkräva böter, som de gjort tidigare. Men det beror på hur affärerna gått till, förklarar han.

- Bara att affärerna gjorts i dollar behöver inte betyda att de går in. Det beror också på typen av transaktioner.

Andra banker

Frågan är om andra svenska storbanker kan vara indragna i liknande upplägg.

- Jag tror faktiskt inte det. Men alla banker i världen är utsatta för risker av den här typen.

ANNONS

Frågan är också hur de nya misstankarna påverkar tilltron till bankväsendet.

- Totalt sett ska man nog inte läsa in för mycket i detta, säger Andreas Håkansson.

TT har sökt Nordea, som svarar att man inte har några ytterligare kommentarer förutom det skriftliga uttalande banken gjorde på tisdagskvällen: "För att motverka ekonomisk brottslighet är det en del av vår dagliga verksamhet att kontinuerligt granska kundaktiviteter. I alla fall där vi bedömer att det är misstänkta transaktioner så rapporterar vi det till myndigheterna så att de tar det vidare", skrev Jenny Wickman, pressekreterare på Nordea till TT, då.

Går igenom dokument

Misstankarna mot Nordea väcks i dokument som kommer från den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management som har tagits emot av flera myndigheter, bland andra Ekobrottsmyndigheten (EBM) och Åklagarmyndigheten.

EBM meddelade på onsdagseftermiddagen att man gemensamt med Åklagarmyndigheten kommit överens om att ärendet ska hanteras av EBM i Göteborg.

"Nästa steg blir att utse en åklagare som kommer behöva tid för att sätta sig in i anmälan och därefter ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte. Inga uppgifter ur anmälan kan lämnas ut eftersom det råder utredningssekretess, säger chefsåklagare Henric Fagher i ett pressmeddelande.

ANNONS

Finansinspektionen säger sig ännu inte fått del av någon anmälan mot Nordea avseende de nya misstankarna. Därför vill FI inte kommentera ärendet ännu.

TT

Bakgrund: Flera utredningar

2018: De nya misstankarna mot Nordea avser penningtvätt i spåren av Danske Bank-härvan. Uppgifter kommer från den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management, som figurerar i penningtvätthärvan kring Danske Banks affärer i Estland. Hermitage uppger att man har identifierat misstänkta betalningar på 175 miljoner dollar till 365 konton hos Nordea. Det ska röra sig om konton i Nordeas verksamheter i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Ett brottsnätverk ska ha skickat pengarna via Danske Banks estniska filial och litauiska Ukio Bank.

Men även tidigare har Nordea varit föremål för kritik. Här är några exempel:

2016: Nordea var en av de banker som förekom i den stora så kallade Panamaläckan 2016, kopplad till advokatfirman Mossack Fonseca i skatteparadiset Panama. Nordea tillät kunder att ha anonyma innehavaraktier, som möjliggör bland annat penningtvätt. Finansinspektionen i Luxemburg bötfällde Nordea, som fick betala två miljoner euro, motsvarande 20 miljoner kronor 2017.

2016: Nordea utreds för penningtvätt i flera ärenden Danmark. Bland annat efter uppgifter om att banken ska ha levererat kontanter till kriminella växlingskontor.

2015: Finansinspektionen bötfällde Nordea för omfattande brister kring reglerna för penningtvätt. Nordea fick då betala 50 miljoner kronor i straffavgift.

2013: Nordea får kritik från Finansinspektionen för hanteringen av Telia-affären i Uzbekistan. Trots oklarheter kring affären reagerade inte banktjänstemännen på Nordea.

ANNONS