Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir ett grönt alliansstyre i Varberg

Det blir ett fortsatt alliansstyre av Varberg, men i samarbete med Miljöpartiet. Just nu filas det på en skriftlig överenskommelse mellan de fem partierna.

Det var Allianspartierna som hade möjlighet att erbjuda Miljöpartiet ett samarbete i ett majoritetsstyre av Varberg. Tillsammans har de fem partierna 31 av 61 mandat i fullmäktige. Nu ska en skriftlig överenskommelse skrivas, en slags viljeförklaring kring inriktningen av politiken de kommande fyra åren.

De senaste dagarna har de blågröna suttit med budgeten tillsammans.

- Alliansen hade ju jobbat ihop sig kring budgeten redan innan valet. Nu måste vi också få ett inspel, säger Stefan Edlund (MP).

Han vill ännu inte kommentera vilka specifika frågor MP kommer att trycka på i förhandlingarna, mer än att det gäller miljöfrågor. Inte heller vill han gå in på vilka frågor som kan bli svåra att samarbeta kring.

Hur mycket inflytande kommer MP att få?

– De partier som har flest mandat får ju flest poster. Men samarbetet och inflytandet är gemensamt och nu är MP en del av det.

Har ni övervägt något alternativt samarbete?

– Det har hängt på Socialdemokraterna, om de har kunnat få över någon mer i samarbete med dem. Men så har det inte blivit.

Ann-Charlotte Stenkil (M) är positiv till samarbetet med Miljöpartiet, och framhåller att det har fungerat bra på regional nivå när MP och alliansen har styrt tillsammans.

– Jag tror det kommer gå jättebra, vi har samma syn i många frågor. Men vi får också förstå att vi är olika i vissa frågor, som i synen på kärnkraften. Då är det bättre att undanta sådana frågor i samarbetet, säger hon.

Allianspartierna har redan kommit långt i sitt budgetarbete, och gick ut med många tänkta satsningar i valrörelsen. Det innebär en viss begränsning av MP:s inflytande på nästa års budget, enligt Stenkil.

- Vi står för våra vallöften, därför finns inte så stora utrymmen för kostsamma satsningar 2015. Men det finns fortfarande utrymme för MP att sätta sin "touch", vi har inte gjort slut på alla kronor i budgeten, säger hon.

Vilka frågor kan det handla om?

– Det ska ju egentligen Stefan Edlund svara på, men exempelvis maten i skolan och ekologiska produkter ligger ju MP varmt om hjärtat. Och de gillar cykelfrågor, det gör vi också, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Ännu har partierna inte bestämt hur ordförandeposterna i nämnderna ska fördelas. Stenkil framhåller dock att MP måste få inflytande, och att andra därmed får stå tillbaka jämfört med idag.

–MP har ju fyra mandat. Jag vill inte spekulera i fördelningen nu, men självklart ska alla partier få representation och känna sig nöjda.

– Bara för att någon har suttit ordförande i en nämnd utgår vi inte från att den personen ska fortsätta. Nu börjar vi med ett, näst intill, rent blad.

LÄS OCKSÅ: Jana Nilssons dröm om att styra gick i kras