DET ÄR Stor skillnad på vanlig ost

En god ost är som Zlatan. Kan göra mål helt för sig själv. – Men funkar lika bra i ett större sammanhang, tyckte smaktestaren Anders Karlsson.

ANNONS
|

Svenskarna gillar ost. Varje år sätter vi oss 18,5 kilo ost per person. 13 kilo av den är hårdost och allra mest populärt på frukostbordet är herrgårdsost. Den är rundpipig, mild och så vanlig att den gränsar till slätstruken.

Så trodde vi – men ack vad vi bedrog oss.

När Konsumentpanelen fick i uppdrag att testa nio sorters färdigförpackade herrgårdsostar, visade det sig att skillnaden var väldigt stor mellan märkena.

Vinnaren från Ica fick en given plats på ostbrickan, medan Skånemejeriets herrgårdsost sågades totalt.

–Mm-mm... Det här är ostarnas Zlatan, sa Anders Karlsson om förstaplaceringen.

En enhällig testpanel förklarade att, en god ost gärna får vara lagrad, men att den samtidigt ska vara krämig och mjuk. En balansgång som inte alltid är enkel vid inköpet, om hela familjen ska tycka att det smakar bra.

ANNONS

–Den här är klart barnvänlig, men lite trist, tyckte Louise Olsson om Engholms herrgårdsost från Netto.

Enligt henne passar herrgården allra bäst i en toast. När osten smälter mellan brödskivorna är strukturen på ostsorten outstanding.

–Då blir den så där trådig och god, förklarade hon.

Ost är ett av våra allra äldsta livsmedel och tillverkades redan flera tusen år före Kristus. Vad man tror, är att man kom på att tillverka ost genom att mjölken förvarades i torkade komagar som transporterades på kameler genom öknen. Löpet i magsäckarna, tillsammans med skumpandet på kamelerna och en idealisk temperatur, ystade mjölken till ost. Hållbarheten förlängdes och man hade hittat ett sätt att bevara mjölkens näringsämnen året om.

Troligtvis var det munkarna som tog osten till Sverige på 1000-talet, och kunskapen letade sig ut till slott och gårdsmejerier. Sedan 1950-talet tillverkas dock ost i högteknologiska anläggningar, även om tekniken fortfarande är densamma. Mjölken separeras, pastöriseras och ystas till ost.

–Fast det finns ju knappt några hål i de här ostarna, klagade Peter Wahlbäck besviket.

Herrgård är annars en, så kallad, rundpipig ost och har vanligtvis hål till skillnad mot grynpipiga varianter, som till exempel prästost.

ANNONS

Om en ost har hål eller inte beror på om den har pressats före eller efter vasslen har tappats av. Den koldioxid som bildas under mognadsprocessen måste nämligen ”spränga sig ur” osten, om ostkornen pressas före vasslen har avlägsnats. Hålen är kratrar- na som blir kvar efter detonationerna.

–Men den här får ett extra plus för sina fina hål, tyckte Kerstin Svensson om Icas herrgårdsost.

Från början handlade det om Emmentaler.

Enligt historien anställde greve Eric Ruuth på Marsvinsholm en schweizisk ostmästare på godsets mejeri 1786. Förhoppningen var att han skulle ta fram en svensk variant av Emmentaler. Det gick sådär. Ostens importerade bakteriekultur betedde sig annorlunda i det svenska klimatet, och det blev visserligen en rundpipig ost, men den hade inte samma konsistens och arom som den schweiziska förlagan. Ändå blev den läderartade osten populär runt om på gårdarna.

På slutet av 1800-talet fick osten ett kvalitetsmässigt och avgörande lyft när mejeriet vid Bjärka-Säby i Östergötland anställde mejerskan Kristina Löfgren. Hon lyckades framställa en betydligt bättre variant av osten. Inte heller den var någon riktig Emmentaler men den var god, och vid en utställning utnämndes den till en ny nationell typost.

En av utställningsdomarna lär ha uttryckt: ”Det smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost” Och där ska osten ha fått sitt namn. Sedan 2004 är namnet Herrgård skyddat som varumärke för osten.

En enklare förklaring är att osten i första hand tillverkades på den tidens herrgårdar.

Källa: Svenska ostar, Gastronomisk kalender 2005, Wikipedia, Arla Foodservice

Så gjordes testet

Vi köpte nio sorters herrgårdsost i fem olika matbutiker. Ostarna låg i samma prisklass, var färdigförpackade och lagrade i max åtta månader. Vi serverade osten i skivor på papperstallrikar, numrerade från ett till nio Testpanelen visste inte vilka sorterna var. Halva panelen började med nummer 1 och gick framåt, andra halvan testade i omvänd nummerordning.

Kommentarerna är hämtade från testdeltagarnas protokoll.

Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.

ANNONS