De ror för att rädda liv

Rodd på havet, kustrodd, är en växande idrott bland både Falkenbergs och Varbergs roddklubbar. Nu arrangerar klubbarna loppet Wave4life, och intäkterna går till att hjälpa cancersjuka barn.

ANNONS
|

Kustroddbåtarna är bredare och tål vågor bättre än vanliga tävlingsroddbåtar. Varbergs roddklubb har kustroddbåtar, och Falkenbergs roddklubb har lånat båt från Helsingborg. Pia Lücke är medlem i Falkenbergs roddklubb och berättar att de inte riktigt har tagit till sig kustrodden ännu.

- Vi är inga kustroddare, men vi tog utmaningen, berättar Pia Lücke. Vi har inte övat på detta. Vi blev jätteförtjusta i kustrodden när vi provade.

Egentligen skulle loppet ha gått mellan Falkenberg och Varberg. Men vädret har sagt sitt, och nu blir det vid kusten utanför kallbadhuset i Varberg istället. Loppet arrangeras dels som ett tillfälle för Falkenbergs och Varbergs roddare att prova på kustrodd, dels för att uppmärksamma cancersjuka barn. Ett antal aktörer har skänkt bidrag till loppet, och intäkterna går till att vårda cancersjuka barn.

ANNONS

Roddklubbarna i Falkenberg och Varberg lever och har många bra roddare, som exempelvis junioren Melker Persson och Peter Berg, världsmästare i kustrodd. Trots Sveriges långa kust är kustrodd inte så utbrett.

Erik Larsson är initiativtagare till dagens regatta och mångårig medlem i Varbergs roddklubb och han beskriver en lyckad kustrodd med följande ord:

- Båtarna tål en hel del sjö, men det får inte blåsa alltför mycket. Det är njutbart om sjön kan vara lugn och det inte är för mycket krabb.

ANNONS