Datortjuvar slog till mot Örnaskolan

Tjuvarna gömde sig troligen i skolan när lärarna hade utvecklingssamtal. Det kan ha varit strategin bakom stölden av ett 50-tal bärbara datorer på Örnaskolans högstadium.

ANNONS
|

Det var städerskorna som gjorde upptäckten vid halvsju på tisdagsmorgonen. Efter larm kom polisen och gjorde avspärrningar på högstadiet.

Det verkar som tjuvarna utnyttjat ett tillfälle.

– Antagligen har de stannat kvar i huset medan vi hade utvecklingssamtal som pågick till sju på måndagskvällen. Dörrarna låstes en timme innan, säger rektor Thomas Brinck.

– Inga dörrar är uppbrutna utifrån men på övervåningen är alla dörrarna till personalutrymmena uppbrutna.

Gärningsmännen hade burit i väg med ett 50-tal bärbara datorer, som användes både av elever och lärare.

De gemensamma elevdatorerna förvarades på vagnar. Men inget studie- eller arbetsmaterial har gått förlorat.

–Alla datorer är knutna till nätverk och det sparas på servrar. Vissa lärare hade tagit hem sina datorer.

ANNONS

Vad innebär det här för skolan?

– Det stör undervisningen och verksamheten rätt så ordentligt just nu. Men så fort vi vet omfattningen och har kollat med försäkringsbolaget beställer vi nya datorer, säger Thomas Brinck.

Det var en kaosartad situation på morgonen. Skolans ledning samlade lärarna klockan åtta i Örnahallen. Sedan gick all personal ned till bussarna för att ta emot eleverna och ta med sig dem till idrottshallen.

Det kunde inte ske någon undervisning på övervåningen av högstadiet som var avspärrad i avvaktan på en undersökning av polisens tekniker.

Dessutom måste korridorerna rengöras från papper som låg slängda. Före lunch fick undervisningen för berörda klasser flyttas till aulan och matsalen.

– Alla dörrar och karmar är knäckta och skadade. Det är mycket jobb. Vi får göra en hjälplig lösning så dörrarna på andra våningen går att stänga igen.

Vilken läxa gör ni av det här?

–Det är så säkert det kan bli med tre lås och ett larm, tycker Thomas Brinck.

–Det är första gången jag varit med om en stöld av den här omfattningen där man dammsugit hela övervåningen.

ANNONS