Det lär väl knappast ha undgått en levandes själ att vi alla bör dra ned på vår köttkonsumtion för planetens och våra barns framtids skull. Fler och fler läsare hör av sig och önskar mer veganska recept. Så i dag blir det så för hela slanten. Oavsett om det är du själv, någon i din familj eller middagsgästen som är vegan så kan det vara bra att ha några säkra kort i rockärmen. För det är minsann inte alltid så enkelt att veta vad man ska bjuda veganer på. Själv stupar jag alltid vid osten. Ost är liksom livets lim och i mina ögon väldigt svårt att vara utan.
Få till musten
Currygrytor har fått bli räddningen. Där kan man ösa på med både det ena och det andra, beroende på tillgång och tålighet hos matgästerna. Gillar de inte starkt är det en enkel sak att hålla kryddhettan på en mildare nivå. För mycket handlar just om att använda flera olika sorters kryddor. Det kan behövas en del hjälp på traven för att få till musten och djupet i en rätt utan vare sig kött eller fisk.
Curry är en gryta
Och för säkerhets skull bör vi nog reda ut begreppen lite. En curry är alltså en gryta, medan curry är en kryddblandning. Glasklart på engelska, men en smula förvirrande för oss svenskar. Det behöver alltså inte ens ingå curry i en curry. Vad som däremot behövs är ett brett lager av olika smaker och kryddor som slingrar sig samman i en härligt värmande munkänsla som dröjer sig kvar en bra stund.
Kolla innehållet
Man kan också behöva läsa innehållsförteckningen lite extra noggrant. Vissa sorters currypasta innehåller till exempel fisksås eller torkade räkor, och då blir ju rätten inte längre vegansk. Välj ett annat märke i så fall.
För övrigt är det bara en sak som gäller: Smaka dig fram. Tillsätt lite hetta i taget och njut av en grymt god gryta som passar alla. Även köttfantaster.
Mia Gahne/TT
1. Coq au vin – perfekt vintermat.
2. Adnams cucumelon sour – märkligaste ölen jag druckit, lika god som knasig.
3. Marmitesmör – bara för de inbitna, men hu så gott om man är ett fan!
Vegansk kikärtscurry
Till 3–4 portioner, 25 minuter
God och mättande currygryta med mycket smak. Indisk kryddpasta finns i välsorterade livsmedelsbutiker, annars duger kryddmix på påse. Variera mängden kikärtor efter hunger och antal gäster.
2 gula lökar, finhackade
olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
1–3 msk tikka masala spice paste (eller 1 påse kryddmix, 35 g)
1 tsk curry
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1–2 burkar kikärtor, à 400 g
2–3 tärnade tomater eller 10 delade cocktailtomater
1 msk japansk soja
1 tsk råsocker eller agavesirap
1/2 lime
1 näve sockerärtor
salt
nymalen svartpeppar
1 dl finskuren gräslök
Att äta till:
basmatisris
Mjukfräs löken i olja i en stor gryta. Tillsätt vitlöken på slutet. Häll i 1 matsked kryddpasta (eller hela påsen kryddmix) och curry och låt det fräsa med lite. Blanda i kokosmjölken och smaka av om du vill ha mer kryddpasta.
Tillsätt avrunna kikärtor, tomater, soja, socker och limesaft. Låt puttra i 5 minuter eller tills tomaterna börjar mjukna. Späd med lite vatten om du tycker att det blir för tjockt. Vänd ned sockerärtorna mot slutet och smaka av med salt och peppar. Strö över gräslök och servera med basmatiris.
Thailändsk currygryta med mycket grönt
Till 4 portioner, 40 minuter
Grönsakerna kan varieras efter smak och tillgång. Currypastan kan skifta väldigt i styrka, så ta bara lite i taget. Vissa sorter innehåller fisksås eller räkpasta, kolla upp det om du är ute efter en helt vegansk rätt.
3 schalottenlökar eller 1 gul lök, finhackade
olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
3–5 cm ingefära, finhackad
2 paprikor, i bitar
3 morötter, skivade
1–2 msk thailändsk röd currypasta (kolla så att den är vegansk)
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1 dl vatten
cirka 3 dl grovskuren svartkål eller grönkål
1 1/2 tsk råsocker eller agavesirap
1 msk soja, gärna tamari
1/2 lime
färsk koriander och/eller thaibasilika
Att äta till:
jasminris
Mjukstek löken i olja i en stor gryta. Tillsätt vitlök och ingefära och stek lite till.
Häll i paprika och morötter och fräs tills paprikan mjuknat lite. Tillsätt lite currypasta och fräs tills det börjar dofta. Häll i kokosmjölk, vatten, kål och socker. Smaka av om du vill ha mer currypasta.
Låt sjuda i 5–10 minuter eller tills grönsakerna blivit så pass mjuka som du vill ha dem. Smaka av med soja och lime. Garnera med örter och servera med jasminris.
Indisk blomkålscurry med linser
Till 2–3 portioner, 30 minuter
Blomkål passar perfekt i currygrytor eftersom den suger upp smakerna. Här får du dessutom lite extra mättnad tack vare färdigkokta linser, mängden kan du själv avgöra
2 gula lökar, finhackade
1 röd chili, finhackad
3–5 cm ingefära, finhackad
olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk gurkmeja
2 tsk curry
1 msk garam masala
2 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1 dl hett vatten
1 blomkålshuvud, delat i buketter
cirka 200 g kokta linser (avgör efter hunger)
cirka 75 g babyspenat
Att äta till:
naanbröd eller annat bröd
Mjukstek lök, chili och ingefära i oljan utan att det tar färg. Tillsätt vitlök, gurkmeja, curry, garam masala och spiskummin, och fräs tills det börjar dofta.
Slå på kokosmjölk och hett vatten, och låt koka upp. Sänk värmen och häll i blomkålen. Sjud i 5–6 minuter eller tills blomkålen mjuknat, men fortfarande ger tuggmotstånd. Vänd ned avrunna linser och spenat och låt det hela bli ordentligt varmt.
Servera gärna med naanbröd eller liknande att suga upp den goda såsen med.
Att dricka till:
R Riesling Organic (78596), 99 kronor (veganskt)
Alkoholfritt: Mariestads Alkoholfri (1952), 11:90 kronor (veganskt).