Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bombmannen döms till psykiatrisk vård

Den man i 25-årsåldern som suttit häktad för att ha kastat en molotovcocktail mot Södra Hestra sparbank i Hyltebruk dömdes i går för försök till mordbrand.

Domen från Halmstads tingsrätt innebär att mannen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska betala 7  263 kronor i skadestånd till banken.

Beslagtagen ska bestå av tändvätska, tändare och tyg som förklaras förverkade.

Det var natten till den 24 juni som mannen kastade den hemmagjorda bomben, tillverkad av tändvätska, ankelsockor och en veke i en stor puckoflaska mot fasaden på bankens huvudkontor på Storgatan i Hyltebruk.

Åklagaren har hävdat att han försökt anlägga brand genom att kasta in den brinnande flaskan genom ett fönster. En brand skulle inneburit fara för andras liv eller hälsa och omfattande förstörelse av andras egendom.

Det fanns fara för att brottet skulle fullbordas om fönstret hade krossats och den brinnande flaskan kommit in i lokalen.

Mannen förnekade att han försökt kasta flaskan genom fönstret och har uppgivit att han endast skulle träffa fasaden bredvid fönstret för att åstadkomma en sotfläck.

Han har medgivit att betala ett skadestånd till banken men vill få tillbaka tändvätskan och tändaren.

I förhandlingen framkom att mannen besökt en tjänsteman på banken för att låna pengar till ett köp av en fastighet i Hyltebruk och ansåg sig ha fått ett positivt besked. Han startade processen med att sälja sina två fastigheter i Norge.

Vid nästa kontakt med tjänstemannen en månad senare fick han klartför sig att banken inte ville bevilja något lån och att han inte var godkänd för att låna.

Mannen funderade på att kasta ägg på banken. Men under resan från Uppsala till Hyltebruk, dit han kom vid midnatt, hade han bestämt sig för ett grövre medel.

En medarbetare från räddningstjänsten, som var på plats sex minuter efter larm från grannar, har uppgivit att flaskan träffade på fönsterkarmen och fasaden och att det är möjligt att den kunde ha krossat treglasrutan.

Hade rutan gått sönder var sannolikheten stor för att elden hade kunnat ta sig i papper, gardiner och kontorsstolar. Den kunde fortsatt på utsidan till taknocken.

Tingsrätten konstaterar att mannen, som inte tidigare är dömd, begått ett brott som normalt föranleder fängelse, men att han gjort det under påverkan av en allvarlig psykisk störning och har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande.