Minspel. Louise Olsson (längst till vänster) grinade illa – och hon var inte ensam om det i panelen. ”Jag har satt min första nolla” sa hon när testet var över. Laura Fogarasi Stål och Anders Karlsson hade roligt trots de låga betygen.
Minspel. Louise Olsson (längst till vänster) grinade illa – och hon var inte ensam om det i panelen. ”Jag har satt min första nolla” sa hon när testet var över. Laura Fogarasi Stål och Anders Karlsson hade roligt trots de låga betygen.

Blask med massor av socker

Drickyoghurt är en trist produkt om man ska tro vår test-panel. Sällan har betygen varit så låga.

ANNONS
|

En bra måltid för folk på språng – så vill tillverkarna att vi ska tänka om drickyoghurt. ”Både mättande och törstsläckande”, skriver Arla på sin hemsida. ”Ett idealiskt mellanmål”, säger Danone om sin produkt.

Vad dessa och andra företag talar tyst om är att dryckerna innehåller mer socker än vanlig läsk.

Konsumentsidans läsare gillar exakta uppgifter, så här kommer de: Coca-cola har 10,6 procent socker. Sju av de tio yoghurtarna i vårt test har högre halt.

Två ligger strax under. Det enda tydliga undantaget är Becel pro-activ, som är en produkt med speciell hälsoprofil.

Med detta innehåll kunde man tro att de i alla fall är goda. Men vår konsumentpanel var inte alls förtjust. Omdömen som ”blaskig” och ”konstgjord” flög runt testbordet och en och annan grimas kunde också noteras.

ANNONS

Anders Karlsson i panelen har brukat ta en drickyoghurt i farten på morgonen. Men efter någon timmas provsmakning var han redo att ändra sina vanor.

–Jag vill inte köpa sånt här längre, sa han.

Kerstin Svensson hade sin uppfattning klar.

–Det här är en helt onödig produkt. Det är bättre att köpa mjölk och yoghurt för sig och blanda själv, tyckte hon.

Kostnaden per liter ligger i regel runt 30 kronor, betydligt högre än för vanlig yoghurt. Det är priset man betalar för bekvämlighet och små förpackningar. Ingen av flaskorna i testet har pant.

Högst betyg, tre fyrar, fick Lidls tyska yoghurt av Lassi-typ. Det var också den sort som innehöll i särklass mest frukt, 13 procent enligt deklarationen.

–Den känns naturlig, tyckte Lovisa Bengtsson.

I övrigt var det bara tvåor och ettor i betyg, vilket är ytterst ovanligt vid konsumentredaktionens paneltester.

Skånemejeriers ekologiska dryck fick underkänt, liksom Coops drickyoghurt (också från Skånemejerier) och Danone Actimel med probiotiska bakterier. Becel pro-activ tillhörde dem som knappt klarade godkänt ur smaksynpunkt.

Frukthalten varierar kraftigt. Garant (Hemköps och Willys eget märke) innehåller en ”mix” som i sin tur har en liten bråkdel jordgubbsjuice. Danone Activia blandas på ett liknande sätt, med en kräm som har en blygsam halt av jordgubbar och kiwi.

ANNONS

Icas drickyoghurt innehåller 1 procent jordgubbsjuice. Många andra märken ligger på 4-5 procent frukt.

Alla sorter utom Lassi strawberry innehåller aromämnen, vilket tyder på att den frukt eller juice som ingår i yoghurten inte ger tillräckligt av den önskade smaken.

Färgerna är också högst olika – titta på bilden här intill. Några sorter har en chockrosa färg som kommer från koncentrerad morots-, rödbets- eller svartvinbärsjuce och i något fall från färgämnet karminsyra, medan andra har en naturlig blek färg.

De små doserna färgstark juice hade ingen större effekt på smaken, såvitt vi kunde upptäcka.

Vi köpte tio sorters drickyoghurt med jordgubbssmak i fem olika matbutiker. Vi serverade yoghurten i numrerade plastmuggar. Testpanelen visste inte vilka sorterna var. Halva panelen började med nummer 1 och gick framåt, andra halvan testade i omvänd nummerordning.

Kommentarerna är hämtade från testdeltagarnas protokoll.

Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.

Blanda själv!

Det är enkelt att göra sin egen drickyoghurt. Här är ett exempel:

3 dl vaniljyoghurt

1,5 dl mjölk

1 dl bär (t ex hallon och vinbär)

lite kanel

lite kardemumma

Blanda med stavmixer. Kryddorna kan uteslutas och bären kan bytas ut mot sylt.

Steroler och probiotika

Danone Actimel innehåller, liksom en del andra yoghurtar och fruktdrycker, så kallade probiotiska bakterier. Enligt vissa uppgifter ska dessa stärka immunförsvaret och bakteriefloran i tarmen. EU:s livsmedelsmyndighet har dock funnit att detta inte är vetenskapligt bevisat. Därför får sådana påståenden inte längre användas i marknadsföringen.

Becel pro-activ innehåller växtsteroler, en sorts ämnen som sänker blodets kolesterolvärden. Detta är enligt EU vetenskapligt bevisat och tillverkaren får framhålla det i sin reklam.

ANNONS